Незаборавним улогама Џимија Барке, Прлета, Флојда, Уркета и другим бројним ролама на телевизији, филму и на позоришној сцени, легендарни глумац Драган Николић одавно је освојио срца публике на овим просторима, а од јуче посебно место има и у центру Врњачке Бање, где је свечано откривена његова бронзана статуа у природној величини.

Свечано и уз бројне званице, у централном парку испред Термоминералног купатила, статуу великана српског глумишта, дело познатог вајара Драгољуба Димитријевића, открио је наш познати глумац Жарко Лаушевић, Драганов колега и велики пријатељ.

- Ово је за незаборав. Дивно је од људи из Врњачке Бање у којој је Гага волео да проводи време што му се на овај начин и одужују и захваљују. Дивно је што ће овај споменик остати овде и потрајати дуже од наших навика да заборављамо. Убеђен сам да ће историја сачувати Гагу од заборава - рекао је Лаушевић и додао: - Како памтим Гагу? То је интимно питање, били смо веома блиски и тешко ми је да о томе говорим.

Иако није била у могућности да присуствује откривању статуе свог супруга, наша прослављена глумица Милена Дравић присутнима се обратила видео-поруком из кратког филма Милоша Радовића, специјално снимљеног за ову прилику.

- Овог јесењег дана састали смо се после више од годину и по дана да сачувамо успомену на Драгана, вашег оданог пријатеља, нашег великог глумца и уметника, а мог мужа Гагу. Обожавао је Врњачку Бању и њене мештане. Имао је овде толико искрених пријатеља који су безрезервно у њему препознавали љубав и скромност. Био је човек изузетног уметничког талента, широког и снажног распона. Није ми лако када треба о њему да говорим, уз то здравствени проблеми ми диктирају кретање и начин провођења времена. Дубоко сам вам свима захвална јер се ретко дешава да се у славу великог глумца ода тако изузетна почаст како су то учинили Врњчани. Узвратили сте, подигли сте му споменик, заслужио га је... - поручила је Милена Дравић.

Постављањем споменика, менаџмент овдашње Специјалне болнице "Меркур" чији је популарни Гага био промотер и заштитно лице, реализовао је своју иницијативу да овековечи сећање на чувеног глумца и подари му трајни симбол у престоници српског континенталног туризма где је често боравио.

- Била је велика част и привилегија познавати, сарађивати и дружити се са Драганом Николићем - нагласио је др Дејан Станојевић, директор "Меркура". - Ова његова фигура подсећа ме на ону Џејмса Џојса у Трсту. Обичан човек, а велики уметник. Хода и отпоздравља радозналим погледом, а у очима, иза чувених наочара, чита се реченица из његовог филма - идемо даље...

Многи су одмах искористили прилику да се сликају крај споменика

ПИСМО РАДОША БАЈИЋА

ПРИЈАТЕЉ Драгана Николића, познати глумац и редитељ Радош Бајић, писмом се обратио присутнима на јучерашњој свечаности:

- И сада га видим како стрпљиво даје изјаве новинарима који су у Врњачку Бању дошли да забележе прву клапу снимања серије "Село гори, а баба се чешља". Поверење, снага и подршка коју ми је указивао била је величанствена. Након тога, заједно смо започели велику причу која је трајала нешто мало мање од деценије - написао је Радош Бајић. - Наша сарадња и његова заљубљеност у Врњачку Бању биле су искрене и дубоке. Данас, када Бања овим прелепим спомеником са искреним пијететом одаје захвалност и пошту великом, драгом и вољеном Гаги, жалим што нисам са вама, али ћу подједнако, као и сви ви, са поштовањем и дивљењем вечно носити у свом срцу сећање на њега.