ОД данас па до следеће недеље, сви путеви водиће ка халама Београдског сајма, где ће на 30.000 квадратних метара загосподарити њено величанство Књига. Почасни гости 62. смотре писане речи, која је окупила 450 домаћих и 50 иностраних излагача, јесу четири земље у којима се пише истим, немачким језиком - Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн. После много година, Београд ће угостити и лауреата Нобелове награде, немачку књижевницу Херту Милер.

Сајамске капије за читаоце ће бити отворене већ од 10 сати, манифестацију ће у 18 сати свечано отворити академик и писац Миро Вуксановић (1944), док ће у име почасних гостију посетиоце поздравити Карл Маркус Гаус (1954), аустријски писац, публициста и критичар.

Књижевност на немачком биће представљена у програму "4 земље 1 језик", који су у потпуности осмислили и организовали удружење "Крокодил" и мрежа "Традуки". Уз учешће четрдесетак писаца и десетине издавача и преводилаца, разговараће се о везама различитих култура, о томе како књижевност гради мостове међу земљама, о превођењу...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: POSETITE SAJAM KNjIGA: Na "književnom vatrometu" od nobelovke do princa Lihtenštajna

- Представићемо писце, а не земље, књижевност у њеној инклузивности, а о томе како је то боравити и писати унутар контекста великог немачког језика говориће и читав низ писаца који нису "чисто немачки", међу њима и Барби Марковић из Београда која се у Аустрији већ етаблирала као велика књижевна нада, и рођена Бечејка Мелинда Нађ Абоњи која живи и пише у Швајцарској - каже, за "Новости", председник "Крокодила", писац Владимир Арсенијевић, те додаје: - Писци долазе са свих страна света, ту су и Дана Григорча, Румунка која је са родитељима емигрирала у Немачку а потом и Швајцарску, или "немачки" писац Џон Хјустон, рођени Американац а натурализовани Лихтејнштанац...

ПОПУСТИ И РАДНО ВРЕМЕ КАКО смо сазнали, готово сви издавачи понудиће попусте од 15 до 20 одсто за нова издања, а до 75 одсто за стара. Од понедељка до четвртка сајамске хале ће бити отворене од 10 до 20 часова, а сутра и током последња три дана Сајма књига - до 21 сат.

Осим издавача са немачког говорног подручја, своју продукцију представиће и куће из Анголе, Белорусије, Индије, Ирана, Јапана, Канаде, Кине, Русије, Румуније, Турске, Украјине, Чешке, УАЕ, БиХ, Црне Горе, Македоније, Хрватске...

Део програма биће измештен са Сајма на шест локација у самом градском језгру - попут сале Југословенског драмског позоришта у којој ће се сутра увече са публиком дружити Херта Милер. Трибинама и тематским изложбама биће обележен и низ значајних јубилеја: осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, 250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 година од рођења Иве Андрића, век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог "Горског вијенца", 150 година од смрти Шарла Бодлера и пола века од издавања романа "Сто година самоће" и "Дервиш и смрт". У програму "Сећамо се" биће речи о Бориславу Михајловићу Михизу, Николи Милошевићу, Стевану Раичковићу и Владану Десници.

Сајам књига биће отворен до 29. октобра.


КОМПАНИЈА "НОВОСТИ"

представиће се и ове године на 62. међународном сајму књига. Посетиоци ће традиционално, на штанду у Хали 1, по повољним ценама моћи да купе најпопуларнија издања наше куће - "Меморандум САНУ, тридесет година после", Косте Михаиловића и Василија Крестића, "Ленка Дунђерска" Пере Зупца, "ДИСхармонија" Александра Југовића, "Интервјуи са Владимиром Путином" Оливера Стоуна, "Свет у шаци моћника" Дејвида Ајка, али и изабрана дела Исидоре Секулић, "БГ приче" Зорана Љ. Николића, свих пет књига из нове едиције за децу Миломира Краговића...


ПРОТЕСТ ЗАДУЖБИНЕ "КОЧИЋ"

ЗАДУЖБИНА "Петар Кочић" из Бањалуке отказала је учешће на Сајму књига, незадовољна одлуком Одбора којом је Задужбини одузет простор који је користила скоро 20 година, и понуђена неадекватна замена. У саопштењу се наводи да је Задужбина запрепашћена таквим односом Сајма, поготово у години када се обележава 140 година од рођења Петра Кочића, као и због чињенице да је овај издавач познат по својим двојезичним антологијама поезије. Како смо незванично сазнали, из истих разлога на Сајму се неће појавити ни смедервска "Арка", и то у години када слави јубилеј, четврт века постојања.

ВУЧО ДЕЦИ

СКРЕНУЋЕМО пажњу и на одређене подухвате и издавачке тачке које спадају у тзв. непрофитно издаваштво - каже Драган Хамовић, уредник програма Сајма књига. - Сала "Александар Вучо", названа тако ове године поводом 120 година од рођења тог корифеја модерне српске књижевности за децу, биће посвећена најмлађима.