Љубомир Убавкић Пендула преминуо је у 86. години у Крагујевцу, саопштили су данас из Књажевско српског театра у Крагујевцу.

Убавкић је један од најпознатијих крагујевачких глумаца, дугогодишњи првак драме уметничког ансамбла Театра "Јоаким Вујић", популарни комичар.

Човек и глумац чији је надимак Пендула у уметничком свету заменио презиме.

Убавкић је рођен 13. јануара 1931, у Оточцу, у Лици, у оној, "оној" старој Југославији - краљевини, где му је отац службовао као официр.

Прочитајте још: ОДЛАЗАК ТОМЕ КУРУЗОВИЋА: Вагон живота гурао је сам

Као дете долази у Крагујевац и прве глумачке кораке прави у сандуку маминог клавира, а касније их наставља у Драмској секцији крагујевачке Друге мушке гимназије, ОКУД-у "Срета Младеновић" и Драмском студију Дома омладине.

Ту га је пре више од шест деценија запазио тадашњи истакнути крагујевачки глумац Стеван Мишић Цеца, и одвео га ондашњем управнику позоришта Љубиши Ружићу, "уверен да ће од њега бити нешто".

И било је.

Практикант и Сава Савић у "Протекцији", Ивковић и Секулић у "Народном посланику", Учитељ музике у "Свету", Мита телефониста, Светислав, Риста, Министар и Јованча Мицић у "Путу око света", Тома кафеџија и Тома писар у "Општинском детету", три улоге у "Малим комадима", Пера Каленић у "Госпођи министарки", Милорад и Живота Цвијовић у "Др-у", Жан у "Мистер долару", Спасоје у "Покојнику", Агатон у "Ожалошћеној породици", Јеротије у "Сумњивом лицу"...

Прочитајте још: Преминуо глумац Драган Мићаловић

На даскама које "живот значе" Љубомир Убавкић Пендула одиграо је преко 300 улога и добио следеће важне награде.

Осим на домаћим позоришним сценама играо је и на позорницама Аустрије, Немачке, Француске, Бугарске, Пољске, Швајцарске, Америке и Канаде, и остварио значајне роле у телевизијским серијама и ТВ комедијама као што су: "Јован и Јованка", "Др" "Глумац је глумац", "Отписани", "Повратак отписаних", "Више од игре", "Време белог коња", "Леваци", "Наше приредбе", "Врућ ветар" и "Будилник"...

Играо је подједнако успешно Стерију и Бору Станковића, Стевана Сремца и Александра Поповића, Бранка Ћопића и Душана Ковачевића, Гогоља и Љубомира Симовића, Молијера и Мрожека, Максима Горког...