НА свечаности у Задужбини Иве Андрића данас је уручена престижна "Андрићева награда" Јелени Ленголд за књигу приповедака "Рашчарани свет", у издању "Архипелага". Овај догађај, стицајем околности, поклопио се са још једним, личним, о чему је награђена списатељица рекла:

- Пре 25 година, када се овде обележавала стогодишњица Андрићевог рођења, Александар Баљак и ја смо се венчали. Случај је хтео да сребрну свадбу обележимо овде и са вама. Захваљујем супругу на срећним годинама брака.

Уместо уобичајене беседе, Јелена Ленголд је прочитала за ову прилику написану песму L`esprit de l`escalier, посвећену Андрићу и његовом делу. Истакла је како је била затечена када је после дужег времена поново читала Андрићеве приче и констатовала да је из њих, несвесно неке ствари "украла".

- Сваки писац требало би бар једном месечно да прочита једну Андрићеву приповетку ради очувања душе и стила. Ако нешто може да сачува лепоту у нама, онда је то његово дело.

Одлуку о признању донео је жири у саставу Петар В. Арбутина, Милета Аћимовић Ивков и Александар Јовановић (председник), који је рекао:

- У својој одлуци жири је дао виђење књиге "Рашчарани свет", у којем су, истовремено, садржана два разлога зашто је баш она издвојена међу бројним прошлогодишњим приповедачким делима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Andrić bio bolji od Tolkina

Први од њих: ауторка је, полазећи од модела класично схваћене приче, својим приповедањем учинила леп искорак у савременој српској прози. И други, да се у ових 10 приповедака гради интимистички свет обојен интелектуалном скепсом и потребом за љубављу.

Предајући Јелени Ленголд Плакету, Миро Вуксановић, председник УО Андрићеве задужбине, рекао је:

- На данашњи дан, саставио се до сада највећи концентрични круг око травничке тачке као првог податка. То је круг Иве Андрића. Почашћени смо што је пречник тог круга управо достигао дужину од 125 година. То није само књижевни празник. У валовитом времену, сада, док на писце гледају као на спорадичне прилике, не можемо са сигурношћу да кажемо колико ће годова Андрићев пречник да расте, али нема сумње да ће да буде међу најдужима у српској литератури, да ће да се повећава све док човек буде имао потребу да приповеда и приповедање других слуша и чита.

Истакнути сликар Драган Стојков даровао је Задужбини свој рад у уљу, портрет Иве Андрића. Ова награда је установљена пре 42 године, а први добитник је био Драгослав Михаиловић.


ГРАНИЧНЕ СИТУАЦИЈЕ

Анализирајући неке од прича, од којих је "Завеса" у аутобиографском тону, Јовановић је истакао:

- Лепота и ужас искушавања граничних ситуација у којима једно време бораве јунаци ове збирке, блискост љубави и смрти, прошлост која дуго траје, завршна поента која чини да на догађаје гледамо из друге перспективе, нека су од својстава ових прича, који се свакој од њих успостављају, ступају у међуодносе и поништавају на различите начине. Тиме се постиже и јединство збирке и посебност сваке од десет приповедака.