КАДА је у питању физичко опстајање наших споменика на Косову и Метохији, стање се није променило последњих година. Оно што је сада суштински другачије јесте тежња косовских институција да им се избрише српски идентитет, да их представе као своје, као наслеђе територије, а не народа. Нарочито је опасно и то што су и споменици који су ушли на Унескову листу угрожене светске баштине (Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка) ту доспели не као српски, него као споменици КиМ.


Прочитајте још: СЈАЈ КОСОВСКЕ РИЗНИЦЕ: "Српско културно наслеђе на Косову и Метохији" у галерији САНУ
Представљајући изложбу "Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост", која ће бити отворена вечерас у 19 часова у Галерији САНУ, ово је између осталог рекао један од аутора, професор Драган Војводић. Према речима другог аутора, дописног члана САНУ Миодрага Марковића, наша баштина на КиМ угроженија је више него икада раније:

- Током последње две деценије претрпела је два систематска разарања, преосталим споменицима српске културе оспорава се или кривотвори идентитет, онемогућује се да институције Републике Србије вршe своју конзерваторску заштиту, и, на крају - сасвим парадоксално и цинично - страна која је одговорна за све те поступке се кандидује за чланство у Унеско, чиме би стекла право да она брине о српском културном наслеђу на Космету - истакао је Марковић на конференцији за штампу на којој су о значају и циљевима ове велике, мултимедијалне поставке говорили и академик Душан Оташевић, управник Галерије САНУ, Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја и ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја СПЦ.

Изложбу, на којој ће се наћи уметнички предмети из збирки Народног музеја, Музеја СПЦ, Музеја примењене уметности, Народне библиотеке Србије и Архива САНУ, отвориће Владимир Костић, председник САНУ, на чију иницијативу је и организована.


Прочитајте још: Признање за "Кустендорф"ДУГА ИСТОРИЈА

У ПРВОЈ целини ове поставке, оригиналним делима и репродукцијама биће представљен изузетан значај српског уметничког и духовног наслеђа на Косову и Метохији од 12. до 20. века, док је друга изложбена целина указује на сталну угроженост и уништавање тог наслеђа. Документовано ће бити представљени дуга историја уништавања и различити облици угрожавања баштине на КиМ, све до данашњих дана.