ПОСЛЕ деветогодишњег рада на серији "Луд, збуњен, нормалан", Мустафа Надаревић удружио је снаге са колегама Сенадом Башићем и Моамером Касумовићем, и у хит представи "Сјајни момци", која ће половином октобра бити изведена у Сава центру. Долазак барда балканске сцене у Београд да најави представу, био је и ретка прилика да разговарамо са њим.

Иако уморан од пута, радо је прихватио да говори за читаоце "Вечерњих новости". На почетку разговора открио нам је зашто је напустио улогу Изета Фазлиновића, која му је донела велику популарност.

- Нисам више млад, а радити девет година исту серију је много - каже Надаревић. - Дошло је до засићења. Уморио сам се. Нисам више имао ни кућну помоћницу. Нисам више имао ни пријатеље. И раније сам говорио да хоћу да одем, међутим, људи око мене успевали су да ме убеде и пристајао сам на поновну сарадњу. Сценарио за све епизоде написао је Феђа Исовић, није му било лако, а режирао их је Елмир Јукић. Озбиљне продукције имају целе тимове, који се тиме баве. Нови редитељ би дао свежину.

* Да ли је са вашим одласком завршено снимање серије?

- Да. Снимили смо 264 епизоде и требало је да урадимо још 36 да постанемо светски рекордери. Зашто сада бележити рекорде кад смо као инвалидска олимпијада?! То више не би била права атлетика.

* Колико има Мустафе Надаревића у лику Изета Фазлиновића?

- Нема нимало. Баш. Мој живот је потпуно другачији. Начин размишљања је другачији. На Изета подсећају неки ликови из моје околине, људи које сам сретао. Још сам жив, иако на неким порталима објављују да сам умро, а пуно пута сам глумио смрт. Био сам убица, убијен, чак сам једном играо хомосексуалца. Не морам, дакле, имати та искуства да бих их могао глумити. Глумац има своје унутрашње фиоке. И, ко зна шта је све у нама и шта све можемо домашити.

* За девет година Сенад Башић, Моамер Касумовић и ви постали сте уигран тандем. Чија је идеја била да наставите сарадњу у представи "Сјајни момци"?

- Циљано смо тражили представу за нас тројицу. Филм "Сјајни момци" или "Саншајн бојс" био је у конкуренцији за "Оскара", када га је добио фантастични "Лет изнад кукавичјег гнезда". Награђен је само глумац за епизодну улогу. "Сјајни момци" су интересантна комедија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Сјајни момци" у Београду

* Да ли сте очекивали да ће представа постати регионални хит?

- Мислили смо да ћемо је играти два-три пута месечно, тек да не изгубимо кондицију. Очигледно смо погрешили. Представа је доживела велики успех. Обишли смо пола света за годину дана, а очекује нас турнеја по Америци и Канади, па поново нордијске земље, Немачка, Аустрија...

* У Србији сте веома популарни, планирате ли можда турнеју у нашој земљи?

- Продуцент, који нам је организовао турнеју у Хрватској, дошао је овде да се договори о томе.

* Иза вас су многе позоришне и филмске улоге, коју бисте посебно издвојили?

- Не могу да се определим. Кад бих узео од сваке улоге по мало, саставио би се један добар човек - сложен и интересантан.

* Људи вас воле и то прија, али може да буде и напорно...

- Свакоме је драго кад је вољен. Серија "Луд, збуњен, нормалан" је имала пун успех у целој регији и где год дођемо морамо да се сликамо и делимо аутограме. Да, то зна да буде напорно.

* Серија је одлично примљена у свим бившим југословенским републикама, имате ли осећај да сте на неки начин поново ујединили овај простор?

- Можда је чудно да су и серија и представа одлично примљени у Словенији. А можда и не би требало да чуди, тамо има пуно "чефура", а то смо ми јужни народи - Хрвати, Босанци, Срби и Македонци. Цела регија инфицирана је том серијом и то је лепо. Неки пријатељи кажу да је обожавају и у Бугарској.

* Да ли је завршено снимање филма "Генерал" о ратном злочинцу Анти Готовини у коме глумите?

- Ја сам завршио свој део. Нисам у току, мада мислим да филм још није готов.

* Глумци из Србије, и поред понуђених великих хонорара, нису хтели да глуме у филму о човеку који је руководио војним делом операције "Олуја". Јесте ли се ви двоумили?

- Не знам како је рађена подела улога. Са редитељем Антуном Врдољаком радио сам "Киклопа" и "Глембајеве". Када ме је позвао и рекао да има 85 година, да му је то последња режија и да би волео да сарађујемо, прихватио сам да глумим без размишљања. Мислим да је ред да му се на неки начин одужим.

* Верујете ли да ће се једном исправити неправда, коју сте раније спомињали, да "због нечијег лудила и погрешних потеза више неће одговарати цели народи"?

- Мислим да неће. У свим овим догађањима на нашим просторима, највише је страдао баш јадни народ. Још од Турака је раја добијала свој фасунг, а ратни профитери се јављају, то је јасно, где год погледате. То је и нормално. У рату исплива свашта.

* Живимо ли у свету некажњеног насиља?

- Живимо.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Култна "Аудиција" опет засмејава

* Како се борите за опстанак у таквом свету?

- Доста тешко. То делује на човека. Чим се пробудиш већ су ти пред очима неке несреће. Не могу да разумем и никад ми неће бити јасно да неко ко је крив, ко је нешто покрао, направио злочин, буде ослобођен. Сва ова догађања су нам отворила очи и показала да је свет сложен на неправди. Данас је праведан само онај ко има новац. Нажалост, живимо у таквој земљи.

* Да ли сте приметили да се људи све мање смеју?

- Кад ходам улицом, видим да "мрки" људи иду према мени. Деца се, ту и тамо, смеју. Још не знају шта их чека. То превртање динара пет пута преко руке, хоћеш ли га потрошити или нећеш, доста нас је уозбиљило. Тако је, како је. Покушавамо, али нажалост не можемо променити тренутну ситуацију. Можда ћемо се опаметити и правда ће можда на крају победити.

* Мислите ли да је време Јосипа Броза било боље?

- Апсолутно. Пре свега, било нас је двадесет милиона. Сваки филм гледало је неколико милиона људи. Сад смо расцепкани на пет, шест, четири, седам, осам и не знам колико милиона. У Титово време живело се другачије. Школовање је било бесплатно, могао си да студираш шта си желео, имао си социјално осигурање, неку социјалну државу. Данас тога нема. Не знам да ли из Србије одлазе млади људи, али из Хрватске и Босне, онако - у јатима.

* Где одлазе?

- У неке земље по Европи где могу пристојно да живе. Пошто сам у годинама, као пример наводим докторе, јер су ми потребни. Они одлазе за далеко веће плате него што су овде, а да не говоримо о младим мозговима. Баш се расипамо. Одлазимо, нестајемо, цуримо и исцурићемо у неко доба. Надам се да ће са тим заједно исцурити и све зло које се нагомилало на овим нашим просторима.


НИСУ НАС ОТРОВАЛИ

* НИКАД нисам прекинуо пријатељство са глумцима из Београда. Чули смо се и дружили свих ових година и у време распада Југославије. Боље да не говорим њихова имена, јер ако кажем Мира, заборавио сам Воју... Сретан сам да нас нису отровали ови тровачи - каже Надаревић.


НИШТА СЕ НИЈЕ ПРОМЕНИЛО

* ДА ли се у Хрватској живи боље откако је у Европској унији?

- Ништа није боље. Живи се слично као у Србији. У Словенији је другачије. Словенци су вазда били испред нас у многим стварима. Ето, пензије њихових глумаца су много веће од месечних плата глумаца у Хрватској и Србији. Ништа се није променило.