ПРВА јавна расправа о предлогу Стратегије развоја културе Републике Србије од 2017. до 2027. одржана је у петак Свечаној сали Матице српске у Новом Саду, а до краја месеца биће одржана у још шест градова: у Ужицу, Косовској Митровици, Крагујевцу, Нишу и у Београду. Финални текст документа биће усвојен крајем године.

После уводног излагања домаћина Драгана Станића, председника Матице српске, министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је да ће Србија први пут у својој историји имати овакав документ који је нашој земљи неопходан.

Осим сета законских аката, Стратегија предвиђа да се у наредном десетогодишњем периоду, из бруто друштвеног производа, за културу издваја више од досадашњих 0,68 процената. Та бројка нас, иначе, сврстава на неславно европско зачеље.

- Препорука Унеска свим државама, без обзира на степен развијености је да минимум улагања у културу буде један одсто, а наш план је да из године у годину тај проценат постепено повећевамо како би на крају десетогодишњег периода износио два одсто - најавио је министар Вукосављевић.

Један од најважнијих делова Стратегије, рекао је даље Вукосављевић, јесте дефинисање тзв. ДНК српске културе, односно српског културног простора који се не завршава на политичким границама једне земље, па ни Србије. Наш културни простор протеже се и на тло суседних држава са којима се српска култура додирује: од Скопља, Дубровника, Темишвара, Сентандреје, па све до Беча. То дефинисање је важно управо ради заштите тог националног културног блага које траје већ 1.500 година.

Учествујући у расправи, академик Стеван Пилиповић, председник Огранка САНУ у Новом Саду, препоручио је да се Стратегијом утемеље етичке норме за писање научних радова како убудуће не би било оспоравања докторских дисертација. У расправи су учествовали и академик Миро Вуксановић, представник Универзитета у Новом Саду Снежана Смедеревац и други.


УСКОРО ЦЕНТАР У ПЕКИНГУ

У НАРЕДНЕ четири године, како је најавио министар Вукосављевић, Србија има у плану да отвори четири културна центра у светским метрополама. Центар у Пекингу требало би да буде отворен до краја године, а потом и у Москви, Берлину и Трсту.


ПОЗИВ ЗА СИМИЋА

МИНИСТАР Вукосављевић у петак се састао и са песником и есејистом Чарлсом Симићем, и позвао га да учествује на скупу "Београдски контрапункт" следеће године.