ОТИШАО је, свестрани Миливоје Мића Марковић, кларинетиста, саксофониста, композитор, аранжер и публициста, уметник огромног дара и пребогате каријере, музичар који се "уградио" у саме темеље џеза на овим просторима, али и омиљен човек великог срца. Да је за собом оставио "само" тему из "Отписаних", и то би већ било довољно да му обезбеди место у историји - како у оној званичној, историји филмске музике.

У тренутку када је ту историјску тему створио, "ограничен" једном једином индикацијом редитеља Аце Ђорђевића ("Нећу неку партизанску музику, хоћу нешто модерно!"), није могао ни да сања да ће се она показати као - музика за сва времена.

Рођен у Загребу 1939, у детињству је "скидао" хитове који су одјекивали са звучника постављених на бандерама у Осијеку, "улични програм" како га је звао. Већ је свирао кларинет, касније ће се определити за саксофон, а биће и први дипломац џез одсека Музичке академије у Грацу.

Као саксофониста препознатљив по снажном тону и провокативној импровизацији, брзо ће добити надимак по највећем - Мића Колтрејн, као кларинетиста надахнуће је тражио у лепршавом свингу Бенија Гудмена, као композитор равноправно се занимао за традиционалније форме бибапа, фанки израз и укрштања фолклора са џезом а прославиће се и музиком за филм "Љубавни живот Будимира Трајковића". Велика признања добија као вођа Секстета Марковић-Гут, легендарног састава који се 2009. окупио на отварању јубиларног, 25. Београдског џез фестивала - за њихов последњи наступ.

- На отварању прошлогодишње манифестације именован је за доживотног члана Одбора и почасног становника "Џез планете", а његов последњи успешно обављени посао био је финализација програма 33. Београдског џез фестивала, само неколико недеља пре смрти - саопштили су из руководства овог фестивала.

- Мића је био сјајан џез музичар који је својим свирањем обележио музички живот једне читаве генерације. џез музичара, која је стасала у професионалце слушајући плоче Секстета Гут-Марковић, где се Мића наметнуо као солиста специфичне енергије и запажени композитор - каже диригент "Биг бенда" РТС Иван Илић.


БОГАТ ЖИВОТ

МАРКОВИЋ је био један од шефова ПГП-а и уредник у Телевизији Београд, председник Савеза композитора Југославије... "Нишвил" му се у име џезера одужио Наградом за животно дело, а његов приватни живот је обележило више од пола века љубави са супругом Радмилом Микић Мики, некада популарном певачицом.