У МУЗЕЈУ Југославије вечерас у 19 часова биће отворена изложба "Тито у Африци - слике солидарности", настала као резултат сарадње истраживача Универзитета у Ексетеру и ове наше музејске институције, а у оквиру пројекта Socialism Goes Global. Аутори пројекта, као и текстова у истоименој књизи која прати поставку су Радина Вучетић, историчарка (Филозофски факултет БУ), Ана Сладојевић (која је и кустос изложбе уз Мирјану Славковић из МЈ), независна кустоскиња и теоретичарка уметности, Пол Бетс, историчар (Универзитет у Оксфорду) и Радован Цукић, кустос историчар (Музеј Југославије).

Изложба ће представити избор више од 130 фотографија из фото-архива Музеја Југославије, снимљених шездесетих и седамдесетих година прошлог века, током путовања Јосипа Броза и његове супруге Јованке у афричке земље. Снимци бележе сусрете са значајним историјским личностима, међу којима су етиопски цар Хајле Селасије, египатски председник Абдел Гамал Насер, и први премијер и председник Гане, Кваме Нкрумах. Биће представљени и филмски записи, поклони које су Тито и Јованка примили, изводи из писања афричке штампе, документа и белешке које објашњавају контекст времена...


ЕКСПОНАТИ

ИЗЛОЖЕНИ експонати су превасходно из фонда Музеја Југославије, а има их и из приватних колекција породица Душана Лалевића и Мирка Ловрића, као и из Музеја афричке уметности - збирке Веде и др Здравка Печара, Архива Југославије и Филмских новости. Изложба ће бити отворена до 3. септембра.