НАГРАДА "Васко Попа" за најбољу песничку збирку издату 2016. године припала је Адаму Пуслојићу за књигу песама Somnabulia Balcanica, у издању "Лексике", саопштио је јуче жири у Удружењу књижевника Србије.

Једно од најпрестижнијих признања за поезију, установљено је 1995. године у Вршцу и уручује се сваке године 29. јуна на дан Попиног рођења. Ове године, међутим, уручење повеље и новчаног дела награде у износу од 5.000 евра биће одложено за септембар, док, како "Новости" сазнају, организатори не пронађу новог финансијера.

Главни део новчане награде до сада је давала Фондација "Хемофарм", која је одлучила да више не подржава ово признање.

- Нећемо дати новац за награду "Васко Попа" зато што смо се у склопу нове мисије фондације определили да улажемо искључиво у пројекте у области здравља - каже, за "Новости" Сузана Ђорђевић, директорка "Хемофарм фондације". - То не значи да мислимо да награде попут "Васка Попе" не треба да постоје. Реч је о значајном признању које је "Хемофарм фондација" годинама подржавала. Помоћ књижевним наградама и улагање у културу мора да се настави и то би морале да раде пре свега институције система.

У беседи захвалности Пуслојић је поручио:

- Нашем драгом Васку не могу казати "хвала", јер ми је, авај, ову своју награду могао уделити и коју годину раније, а не сада када сам га за пуних осам година превазишао у старости и када сам приморан да схватим да сам, уз Раичковића и Ивана В. Лалића, најстарији лауреат ове награде. Попа је за овдашње песнике увек био "Господин Дунав" и за живота је ушао у легенду.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ

"ПОПУ", иначе, додељују "Вршац лепа варош" - Друштво пријатеља Вршца, Агенција „Ђорђевић“, а покровитељ је Општина Вршац.

- Није први пут да се награда додељује у септембру. Град Вршац је покровитељ и то подразумева домаћинство приликом уручења и накнаду хонорара жирију. Агенција је оснивач, организатор и чувар награде и она не учествује у новчаном износу, него подноси пратеће трошкове - каже нам Драгољуб Ђорђевић, власник Агенције „Ђорђевић“.