ПЕТОГ јуна, на рођендан нашег глумачког великана Велимира Бате Живојиновића, чија је годишњица смрти обележена 22. маја, његови пријатељи из младости Радослав Лале Вујадиновић, позоришни редитељ Страхиња Страја Родић и глумац Тома Курузовић поставили су спомен-плочу на његовој породичној кући.

- Батини родитељи доселили су се на Црвени крст 1939, купили су стан на углу улица Божидара Аџије и Милешевске, и он је ту провео највећи део младости - каже Лале Вујадиновић. - Батино цело друштво са Крста окупљало се у том стану, као и ми клинци из комшилука који смо стално ишли за њим. Поготову Страја Родић, чији је отац држао содаџијску радњу у Нишкој улици, и који је био његов најбољи пријатељ. Бата се није стидео да прича и када је постао познати глумац да је ишао код чика Јове Родића да вози шпедитер и да разноси сода-воду - сећа се Вујадиновић, који је ових дана представио и своју књигу "Бата, Валтер пре Валтера".

На спомен-плочи налази се Батин стилизовани лик, и дивни стихови које му је написао и посветио глумац и његов велики пријатељ Тома Курузовић.

- Ми који смо се деценијама приватно дружили са Батом у разним приликама, о чему постоје бројне анегдоте, и желели смо да и на овај начин сачувамо успомену на њега као "Крсташа", великог глумца и пре свега сјајног човека, који је у освајање филма кренуо из куће својих родитеља. Бата је био јединствен, непоновљив козер, и непоновљив стваралац српске кинематографије - истиче Курузовић.

* Фото: В.Данилов


ЛЕГАТ У КОРАЋИЦИ

КАКО је за "Новости" најавио Радослав Рале Зеленовић, некадашњи директор Југословенске кинотеке, у Кораћици, родном селу његових родитеља, где је Бата провео детињство и добар део живота, припрема се отварање његовог легата.

- Бата је целог живота био заљубљен у Кораћицу и остао је један од њених житеља, тако да је то право место за његов легат. У тај пројекат укључена је његова супруга Лула, која ће дати део Батине заоставштине, а део је Бата дао Југословенској кинотеци још за живота. Ових дана управо смо у преговорима са Општином Младеновац, и ускоро ћемо имати конкретније информације о овом пројекту - каже Зеленовић.