НИ после четири године, пет милиона евра и много перипетија, монументални споменик културе, мост Мехмед-паше Соколовића - нема употребну дозволу.

Радови су, у организацији Општине Вишеград и уз финансијску подршку турске владе, приведени крају, али "на Дрини ћуприја" позната по роману нобеловца Иве Андрића, још није спремна за грађане и туристе.

- До 31. маја Општина Вишеград и Турска развојна агенција ТИКА треба да Министарству за просторно уређење и грађевинарство Републике Српске доставе елаборат и пројекат стања до сада урађених радова. Такође, требало би да доставе и грађевинске дневнике и извештаје надзорних органа, како би техничка комисија могла да изађе на лице места и уради атесте, узме узорке материјала који су уграђени у мост - изјавила је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење и грађевинарство РС.

Она је недавно у Вишеграду присуствовала састанку посвећеном уређењу старог моста у овом граду. Голићева је истакла да је грађевинска дозвола за радове на мосту од ресорног министарства издата извођачу радова, општини Вишеград 2010. године, после чега се у радове укључила и Турска развојна агенција ТИКА.

- После издавања грађевинске дозволе, Министарству је требало да буде достављен извођачки пројекат и да буде именован Надзорни одбор који ће пратити радове, што никад није учињено. Током 2014. године ТИКА је именовала фирму ЕРБУ за извођаче радова и они су почели да раде без надзора, лиценци и потребног броја инжењера, па су им инспекцијски органи забранили извођење радова. Министарство им је тада изашло у сусрет помажући да региструју пословну јединицу и запосле одређен број стручних људи, тако да су радови могли несметано да почну - нагласила је Голићева.

* Фото: Танјуг / Ап / Амел Ермић

Током прошле године Општина Вишеград је обавестила Министарство о завршетку радова и упутила захтев за издавање употребне дозволе.

- Уз тај захтев они нам нису доставили апсолутно ништа од потребне техничке документације, тако да ни на који начин нисмо могли да издамо употребну дозволу за стару ћуприју - навела је Голићева.

Синиша Шешум, шеф канцеларије Унеска у БиХ, рекао је да је договорено да општина Вишеград и ТИКА доставе сву потребну папирологију како би се формирала комисија која ће утврдити да ли је мост саниран уз потребну документацију.

Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић навео је пропусте који су направљени приликом последње реконструкције моста.

- Расвета око моста није постављена на адекватан начин, на самој ћуприји и не ради, од када су извођачи напустили градилиште. Проблем је и одизање корита реке Дрине, чиме је смањена пропусна моћ лукова. Камен који је постављен на газишту моста већ се распада, а требало је да буде постављена калдрма - рекао је Ђуревић.

* Фото: Драган Карадаревић


ВИШЕ ПУТА ОШТЕЋЕН И САНИРАН

МОСТ Мехмед-паше Соколовића за четири и по века, више пута је разаран и обнављан. Прво забележено оштећење моста било је рушење једног свода у средњем веку. При повлачењу Аустријанаца 1914. разорено је једно окно, а следеће године српска војска приликом напуштања Вишеграда разорила је још једно. У октобру 1943. Немци су минирањем разорили четири стуба са околним сводовима. Детаљна реконструкција моста извршена је у периоду од 1949. до 1952.