ПЕСНИК Љубивоје Ршумовић пуних шест деценија званично, а готово седам "за себе", до дан-данас, пише макар једну песму дневно, као вид "фискултуре духа" и одржавања кондиције за изненадни налет инспирације. Не крије да су му некада као "лајтмотив" за нове песме служили фазони тројице синова - Бранка, Михаила и Вука, док га данас инспиришу форе унучића.

Упркос томе што поезију (углавном) пише брзо и лако, Ршум нам је открио како је ултрапопуларну песму "Миш је добио грип" писао - пуне три године. Настајала је миц по миц, у фазама, дописивана је и мењана, и то управо на захтев "савета синова".

А прича о тој чувеној песми је, присећа се Ршум, почела на неком састанку на телевизији где му је неки досадни "друг" нехотице дао инспирацију а да то вероватно никада неће ни сазнати...

- Један је, на том састанку, на свака три минута дизао руку и говорио "Са моје тачке гледишта!", а ја сам му у глави одвраћао са "Са моје тачке гледишта - није ти ништа!" - сећа се омиљени песник. - Ту реченицу записао сам у блокче, нашао је после неких пола године и запитао се: ко би могао коме то да каже? Вероватно неки лекар пацијенту. Допишем тада: "То каза па га смаза", и одлучим да је најбоље да јунаци буду мачак доктор, и миш пацијент.

Тако је настала прва верзија, позната и онима који Ршумову поезију не "уче" из књига већ су је (можда и не знајући ко је аутор), много пута певали слушајући интерпретацију Драгана Лаковића. Међутим, овакав развој приче никако није био по вољи Ршумовићима јуниорима.

- Синови, чувши прву варијанту песме, скочише на мене: "Тата, зашто мора мачак да смаже миша, ми навијамо за Џерија а не за Тома, зашто не напишеш да буде обрнуто?" - открива Ршум. - Тако ме обрлатише, те је настала и друга верзија, за оне који више воле миша, у којој мачак путује у Ниш да га прегледа доктор миш. Тај др миш, наравно, у овој варијанти смаже мачка. И дан--данас објављујем их двострано, с леве стране верзију за оне који више воле миша, а са десне за оне који навијају за мачка.