У МОСТАРСКОМ Центру за културу у среду је одржана промоција књиге Русмира Махмутћехајића "Андрићевство: Против етике сјећања", на којој су српског нобеловца упоредили, ни мање ни више, него са Хитлером!

Рајко Васић, писац и публициста из Бањалуке, чији је роман "Прсти лудих очују" 2010. године био у најужем избору за Нинову награду, каже за "Новости" да није изненађен јер су Бошњаци "већ одавно изгубили сваку везу са стварношћу".

- Бошњаци су у једном општем лудилу у којем ни писци ни интелектуалци не презају од вређања свега што има везе са Србима или бившом државом, и желе на све начине да гурну у први план "бошњаштво" и неку квазинацију која постоји у Босни - каже Васић. - Може да се очекује да прогласе и Сулејмана Величанственог као великог српског агресора на Босну!

Посланик "мултиетничког" СДП у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона Нерин Диздар изјавио је како је "Андрић декадентнима увек означавао само Турке, муслимане и ислам", истичући да бројни књижевници који га бране, попут Ивана Ловреновића и Миљенка Јерговића, "не желе признати његов расизам". Диздар наводи и како не стоје аргументи да је Андрић био паметан, па зато није могао бити националиста, јер су "и Адолф Хитлер и Добрица Ћосић и Војислав Шешељ били паметни!" Након поређења са Хитлером, Диздар је своју "аргументацију" о Андрићевом расизму пронашао у његовој докторској дисертацији, истичући како су Андрићеве књиге за резултат имале "геноцид над Бошњацима, посебно у Вишеграду".


КО ГА ЦИТИРА?

УЧЕСНИЦИ промоције су замерили и што данас Андрића цитирају хрватски и српски политичари, попут Милорада Додика, Војислава Шешеља, Ивана Мусе, па чак и бившег председника Хрватске Иве Јосиповића. Андрићеву књижевност описивали су као "велики антибосански пројект, великосрпски пројект, резултат Недићевог режима, у ком су добри Бошњани приказани као реметилачки фактор".