САВРЕМЕНА карикатура је фино ткање, говор без речи, порука без поштанске марке и мобилног телефона. Савремена карикатура, ако је створена руком талентованог аутора, без страсти и жеље за увредом, без сумње припада уметности.

Ово је, отварајући у петак у Националној галерији изложбу најквалитетнијих остварења са традиционалног конкурса за новинску карикатуру "Пјер", који је 49. пут организовао наш лист, истакао Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније "Новости".

- "Вечерње новости" и овај конкурс управо негују такву карикатуру ослобођену од баналности, јефтиног вица, која подстиче размишљање - казао је Дмитровић.

- И Петар Пјер Крижанић, човек у чију славу је овај конкурс покренут пре 49 година, неговао је ту и такву карикатуру.

Представљајући поставку коју чине 124 карикатуре, 73 аутора, уз 20 радова 18 младих карикатуриста, генерални директор и главни уредник "Новости" је, између осталог, рекао:

- У суноврату свега и свачега, у времену када је таленат постао отежавајућа околност, знање предмет омаловажавања, учтивост озбиљна мана, коме је још до трагања за вертикалним вредностима? Нама у "Вечерњим новостима" јесте. Нису нам давали многи шанси када смо пре више од три године затворили све стране, сваки сантиметар листа, за ријалити програме, старлете (шта год то значило), за баналности разне врсте, када смо простор за карикатуру са два повећали на три ступца. Коме треба карикатура, народ воли ријалити програме, естрадне кулоаре - говорили су нам. Време је показало да народ, богу хвала, и није баш онакав каквим га неки сматрају - закључио је Дмитровић.

Из Дмитровићевих руку, најуспешнији на овом конкурсу, примили су признања - "Златног", "Сребрног" и "Бронзаног Пјера", награду за портрет и младог карикатуристу. Прва награда, остала је у кући, припала је карикатури "Енклава", коју је урадио карикатуриста нашег листа Горан Дивац.

- Пре неколико година добио сам у Бразилу једну од највећих награда до сада. На питање бразилске новинарке како се осећам у вези са тим, рекао сам: "Као да сам на Јамајки победио у трци на сто метара". После овог "Златног Пјера" осећања су аутентична, ако не и јача. Јер, "Пјер" је "Пјер" - каже Дивац. - У Србији је, нажалост, све мање места где људи који се баве карикатуром могу да објаве своје радове. Имам срећу да радим у "Вечерњим новостима", које су једна од ретких оаза хумора и сатире, са нагласком на карикатуру, која још опстаје, упркос свему.

Пре десетак година, добитник "Сребрног Пјера" Горан Марковић, први пут је имао рад на изложби са конкурса "Новости", на коме је била представљена тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте. Награду је сада добио за карикатуру судије, који је уместо машне везао - доларе.

* Златни Пјер Горан Дивац "Енклава"

- Ова карикатура не говори само о корупцији, већ сам хтео њоме да пошаљем једну универзалнију поруку о односу људског и матерјалног - рекао нам је Марковић. - Нисам хтео да алудирам само на правосуђе, већ на саму људску потребу да суди и пресуђује.

Упркос свему "Новости" су успеле да негују карикатуру и одрже "Пјера" као најзначајнију награду у овој области, сматра Душан Арсенић, коме је, каже, посебна част што је ове године баш њему припало бронзано одличје. Његов награђени рад, у коме ТВ водитељ - Пинокио, носем пробада гледаоца у фотељи, једнако може да се односи на лажи пласиране како са домаћих, тако и са светских медија, објашњава Арсенић и додаје:

* Сребрни Пјер Горан Марковић

- У овом времену општих манипулација истина страда, а са њом страдамо и ми. Последице тога видљиве су у овој, а осетиће се и у наредним генерацијама, зато је ова моја карикатура уједно и велика опомена - закључује добитник "Бронзаног Пјера".

Припремајући се за "Пјеров" конкурс, на који је послао више радова, Марко Стајић је прво у техници акварела, направио портрет Доналда Трампа, који је још био у председничкој кампањи, али, признаје нам, није на њега "типовао", мислећи да ће се друга дела више допасти жирију. Његовом Трампу припала је награда за портрет, а на наше питање, да ли је "типовао" и да ће председнички кандидат САД чију је карикатуру урадио, победити на изборима, Стајић одговара:

* Бронзани Пјер Душан Арсенић

- Американци су бирали између два зла, а како као и већина Срба, Хилари Клинтон сматрам већим злом, прижељкивао сам његову победу - објашњава Стајић.

Најмлађи међу лауреатима, осамнаестогодишњи Филип Каран, открива нам да му је тему "Селфи", задао његов ментор у Дечјем културном центру, Милета Миловановић, а да се сам одлучио за Пабла Пикаса, чији је аутопортрет на мобилном телефону урадио у препознатљивом кубистичком стилу великог мајстора. За ову досетљиву идеју добио је "Пјерово" признање за младог аутора.

- Награда на нашем најзначајнијем такмичењу ми је велико охрабрење и подстрек - каже Каран за "Новости". - Намеравам да после средње школе упишем Факултет примењених уметности и то баш смер графика и књига.

УЏБЕНИК

ВЕТЕРАНИ наше карикатуре полако одлазе, само у току ове године отишли су Ранко Гузина, Александар Блатник и Никола Оташ - каже Горан Дивац. - Искрено се надам да су на помолу неки нови мајстори који ће успети да попуне ту празнину. У међувремену, пошто код нас не постоји школа карикатуре, каталози са "Пјеровог" конкурса могу да послуже као својеврсни уџбеници нашим наследницима. И тако скоро 50 година.

* "Доналд Трамп" Марка Стајића

* "Пикасо" Филипа Карана


БЕЗ НЕТРПЕЉИВОСТИ

ЗАКЉУЧУЈУЋИ да је готово неважно да ли је карикатура као ликовни и уметнички израз настала у време барока, или старих Грка, Ратко Дмитровић је додао:

- Претеривање као људска особина старо је колико и сам човек, а суштина карикатуре је управо у претеривању, све на идеји да се привуче пажња, оголи проблем, друштвена аномалија. Карикатура је цинизам, сарказам, иронија, све у једном, а добра карикатура, уз поменуто, не сме да има оно чега се поједини карикатуристи, чак и врло добри карикатуристи, не могу ослободити. Ради се о нетрпељивости према, што би рекли линвисти, објекту вршења радње.