ИЗБОР најквалитетнијих остварења са традиционалног конкурса за новинску карикатуру "Пјер", који је 49. пут организовао наш лист, премијерно ће бити представљен вечерас на изложби коју ће у 18 часова у београдској Националној галерији (Доситејева 1) отворити Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније "Новости".

Поставку чине 124 карикатуре, 73 аутора, уз које ће равноправно стајати и 20 радова 18 младих карикатуриста. На свечаном отварању биће уручене награде ауторима најубојитијих критика света у коме живимо. Од 504 карикатуре, 123 аутора, жири је за победника издвојио "Енклаву" Горана Дивца, дугогодишњег карикатуристе "Вечерњих новости", коме је припало престижно признање "Златни Пјер". На награђеном раду представљена је симболично горка садашњица нашег народа на Косову и Метохији, кроз слику човека у српској народној ношњи, затвореног у крлетки за птице.

Према одлуци коју су 17. новембра у просторијама наше куће донели глумац Предраг Ејдус, новинар и књижевник Мирјана Бобић Мојсиловић, прошлогодишњи добитник "Златног Пјера" и ветеран српске карикатуре Душан Лудвиг, Ратко Дмитровић и афористичар и уредник рубрике "Трн" Бојан Љубеновић, "Сребрни Пјер" ће вечерас отићи у руке Горана Марковића, док ће "Бронзаног Пјера" примити Душан Арсенић. Оба ова рада аутори су приложили без наслова. На Марковићевом је представљен судија који је уместо машне везао доларе, а на Арсенићевом, својеврсни "ТВ Пинокио", који носем, са екрана, пробада гледаоца.

Награда за портрет - карикатуру припала је Марку Стајићу, који је нацртао новоизабраног америчког председника Доналда Трампа. У конкуренцији младих карикатуриста за најбољи је проглашен рад Филипа Карана, на коме Пабло Пикасо прави "селфи" у кубистичком стилу.

Своје жаоке и трнове, сматра већина чланова жирија, карикатуристи су ове године више окретали према глобалним проблемима, него ка актуелној ситуацији на домаћој политичкој и друштвеној сцени. Иначе, у свим категоријама, на конкурсу "49. Пјер 2016" учествовало је 209 аутора, који су послали укупно чак 653 карикатуре. Сви изабрани радови, који се могу видети на вечерашњој изложби, штампани су и у каталогу, а после Београда, изложба ће кренути на пут по Србији и Републици Српској.

У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ

КОНКУРС који је добио име по Петру Пјеру Крижанићу, утемељивачу карикатуре као новинарског жанра код нас, покренут је 1967. године на иницијативу сликара и карикатуристе Драгана Савића, у време када је на челу "Новости" био легендарни Слободан Глумац. Међу ауторима из читаве Југославије, први победник био је Албин Рогељ за рад "Осмерац на југословенски начин". Традицију избора најбриткијих коментара на стварност, "Новости" су наставиле до данас, а догодине ће обележити и јубилеј - пола века "Пјера".