У конкуренцији 42 песника, који су се јавили на конкурс за најбољу збирку поезије објављену од октобра прошле до октобра ове године, награду "Србољуб Митић" поделили су равноправно Миломир Краговић, за збирку "Српске утопије" и Спасоје Јоксимовић, за књигу "Вече у Витанији". Ово одлучује жири у саставу Радомир Андрић, Зорка Стојановић и Јована Јовић.

Награда је уручена у петак на свечаној седници Скупштине општине Мало Црниће, која и додељује ово признање.

- Нису довољно искрени они који кажу да награде нису и признање и подстицај - каже Краговић. - У време када се поезија мање чита, признање које носи име великог српског песника Србољуба Митића је и потврда да сам својом књигом погодио у мету. А хтео сам да скренем пажњу докле смо стигли и каква нас све искушења чекају на неизвесном српском путу. Стићи ће кредити, обновиће се земља економски, али се морамо много више бавити духовним коренима у време када моћници покушавају косовске тапије да одузму. Ангажована поезија је ту да укаже и упозори. Нико више нема право да седи у заветрини, чекајући да олуја прође.

БОЛНО ИСКУСТВО

У образложењу се наводи да Краговићева збирка "нуди специфично искуство болних и жестоких закључака о нашем ововременом свету, препуном смутњи, препрека искушења, али и трагања за позитивним исходом". Јоксимовићева књига је доказ да "поезија као сублимат људског духа непрестано васкрсава, нарочито у временима која духовним вредностима нису наклоњена".