АКАДЕМСКИ вајар Никола Коља Милуновић (1935-2016) преминуо је изненада у петак у родном Београду. Пореклом из уметничке породице - отац му је био наш славни сликар Мило Милуновић, а мајка сликарка Олга Богдановић - и он је свој позив нашао у ликовном стваралаштву.

Завршио је Академију ликовних уметности у Београду на одсеку за вајарство код професора Илије Коларевића, а магистрирао код професора Сретена Стојановића и Јована Кратохвила. Био је члан УЛУС-а од 1961. године, а од 1999. и члан УЛУПУДУС-а, али и спољни сарадник за скулптуру, при савету Завода за заштиту споменика града Београда. Учествовао је у раду бројних институција у области културе.

- Као вајар Милуновић одабира мноштво предмета геометријског склопа да изрази оно што би назвао средином за коју је везан и личним искуством и као наследник културе којој припада. У оба случаја време све обједињује сивилом прашине, а простор удаљеним траговима сутон и звезде које нестају или се гасе... - ово је изрекао наш велики сликар Пеђа Милосављевић поводом изложбе Коље Милуновића "Пролаз" у Културном центру Београда 1980. године.

Од 1961. године своје скулптуре и цртеже Милуновић је представљао на многобројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Поред вајарских радова, аутор је декоративних композиција, зидних апликација у металу, архитектонско-урбанистичких решења, споменика и других дела.

Како је Никола настављао траговима својих родитеља, тако његов уметнички пут наставља и његов син Михаел Милуновић, који гради успешну сликарску каријеру, паралелно у Београду и Паризу.

БИО ЈЕ АУТЕНТИЧАН

- БИО је једна комплексна личност, вајар и цртач, али и шармантан син великог човека, који је од свог оца Мила Милуновића понео све оно што што се само генетски може наследити - каже за "Новости" историчар уметности Никола Кусовац. - Био је Милов продужетак, али на свој аутентичан начин, негујући модерна схватања уметности. Тужан сам што смо изгубили једног таквог човека и уметника.