ХАГ - Две слике, дела Салвадора Далија и Тамаре де Лемпицке, украдене 2009. године из једног музеја у Холандији, нађене су, саопштио је детектив за налажење уметничких дела Артур Бренд.

Бренд је на свом Твитер налогу написао да су нађена дела "Адолесценција" шпанског надреалисте Салвадора Далија из 1941. године и "Музичарка" пољске уметнице Тамаре де Лемпицке из 1929. и поред твита објавио фотографије слика.

Слике су усред дана украдене 1. маја 2009. године из Музеја реалистичке уметности Шеринга у Спанбруку на северу Холандије.

Неколико маскираних мушкараца упало је у зграду музеја и запретило оружјем запосленима и посетиоцима, а затим скинуло слике са зида, убацило их у аутомобил и побегло, навела је тада полиција.

Слике су се налазиле у рукама криминалне банде, која их је примила уместо новца за откуп и недавно путем посредника ступила у контакт са детективом Брендом, пренео је холандски дневни лист Телеграф.

"Та организација није желела да буде одговорна за уништење или препродају уметничких дела", навео је Бренд и додао да се вредне слике често користе за обезбеђење трансакција банди.

Бренд је, како је рекао, предао неоштећене слике истражитељу Скотланд јарда, који је у контакту са њиховим власником. Идентитет те особе, која је слике позајмила музеју, није познат.