БЕОГРАД је као Вавилон. Стално се руши и обнавља. Ту и лежи објашњење зашто је вечно млад и са неком посебном енергијом.

Овако се укратко може описати шетња кроз новинске путописе о српској престоници, збирно представљене у новој књизи "БГ приче" аутора Зорана Љ. Николића, у издању Компаније "Новости", која је промовисана у ресторану "Два јелена" у Скадарлији. Књига је настала као избор ауторских текстова, објављених у истоименом додатку у "Вечерњим новостима" током последње две и по године.

Кроз четири поглавља у овој књизи, аутор се потрудио да што верније дочара јединственост београдског духа и проведе читаоце кроз својеврстан времеплов ванвременских људских прича. Због чега су Ружица Сокић и Јован Ћирилов признали Вуку Бојовићу да су научили да пливају у базену за фоке у зоолошком врту, како је Формула 1 тутњала око Калемегдана још 1939. године, зашто је први путнички авион на једном ноћном лету кренуо на пут управо из Београда... само су део урбаних прича које ће ова књига сачувати за нове генерације.

- Моја жеља је да упознам читаоце са детаљима Београда који нису општепознати, али су допринели том шмеку који је одувек имао - објашњава аутор Зоран Николић. - Када сам се пре годину дана пожалио супрузи да никако да напишем своју најбољу књигу, она ме је мирно погледала и показала на гомилу исечених листова "Вечерњих новости" и рекла: "Ти већ пишеш своју најбољу књигу, само тога ниси свестан". Када сам је узео из штампарије, морао сам да признам да је поново била у праву.

Зоран Љ. Николић

Од периода када су спаљиване мошти Светог Саве, изградње београдских подвожњака, до тога зашто је породици Јовановић било важно да сачува бакин букет са венчања из Саборне цркве из 1910. године. Испод екрана на коме су се смењивале фотографије некадашњег Београда, оваквих градских обриса и силуета, које ово штиво чува од заборава, присетили су се и гости на промоцији, који су на посебан начин допринели и самом настанку богате ризнице "БГ прича".

- Када је Зоран дошао код мене пре две и по године и предложио ми специјални додатак у новинама, био сам мало скептичан - рекао је на промоцији Ратко Дмитровић, директор и главни и одговорник уредник "Новости". - А на моје питање колико тих прича има, добио сам одговор да их има колико будемо желели. И тако је и било. Сваки пут изнова овај аутор у својим текстовима о овом граду даје досетке, вербализме и враћа дух времена који полако ишчезава.

На анегдоте са градских улица и из кафанских пустоловина, али и из културног света уз књигу "БГ приче" подсетили су се и новинари Вања Булић, Александар Гајшек, Владимир Јелић, као и Миња Субота и Зоран Дашић Даша.

Са промоције у ресторану "Два јелена" у Скадарлији

ОД ЗБИРКЕ ПЕСАМА ДО "ГРАДА ТАЈНИ"

НОВИНАР, публициста и писац Зоран Љ. Николић у "Вечерњим новостима" ради од 1997. године, а од 2013. године поверено му је уређивање специјалног додатка "Београдске приче".

Прву истраживачку књигу "Београд испод Београда", која је настала као коауторско дело са др Видојем Голубовићем, објавио је 2002. године. Средином 2005. године објављује дело "Масонски симболи у Београду", која истражује трагове које су у граду оставили слободни зидари. Већ 2007. објављује сатиричну књигу "Глобализација за неупућене", а 2010. са новинаром Мирком Радоњићем дело "Тајна Новог Београда".

Током 2011. године објављује збирку поезије "Декада", а за њом и роман "Град тајни".

ПРОДАЈА ОД УТОРКА

Књига "БГ приче" моћи ће да се купи од 29. децембра у "Кутку Новости", на Сајму књига у Дому синдиката и продајним местима "Мој киоск".