СЛИКАРКА Љубица Цуца Сокић (1914-2009) прва је жена изабрана за редовног члана САНУ, а у среду ће на њен 101. рођендан ова институција представити зборник радова са научног скупа одржаног прошле године поводом округлог јубилеја.

Век велике уметнице и педагога САНУ је обележила и изложбама у Београду и Новом Саду, на иницијативу Одељења ликовне и музичке уметности одливен је у бронзи њен портрет (рад Стевана Боднарова) и постављен у просторије клуба, издата је јубиларна марка, покренута иницијатива да једна од улица понесе име Љубице Цуце Сокић...

- Објављивањем овог зборника научних радова САНУ је на најбољи начин заокружила јубилеј - каже за "Новости" професор Ирина Суботић, која ће говорити на данашњој промоцији. - Све што је урађено поводом стогодишњице било је примерено њеној личности и месту које је заузимала у нашој култури. Љубица Цуца Сокић је свој дуги век проживела мирно, предано радећи и од себе никада није правила естрадну личност.

Посебан квалитет научног скупа и зборника су млади истраживачи, наглашава наше саговорница, који су дело значајне уметнице расветили из новог угла. Од млађих историчара уметности у зборнику су заступљени радови Симоне Чупић, Дијане Метлић, Јасмине Чубрило, Невене Мартиновић, као и њихових старијих колегиница Јасне Јованов, Наде Сеферовић, Иване Симеоновић Ћелић, Тијане Палковљевић Бугарски и Ирине Суботић. Сликаркин унук, историчар Миомир Гаталовић приложио је рад о њеним дневничким белешкама. Данашњи скуп у Галерији САНУ у 14 часова отвориће академик Милан Лојаница.