НАЈВРЦАВИЈЕ, најоштрије, најдуховитије, најопорије и најсмешније слике наше стварности од петка увече могу да се виде у Галерији УЛУС на изложби радова са конкурса “Пјер 2014”, који традиционално, већ 47 година, организују “Вечерње новости”. Поставка представља избор најбољих дела међу 522 рада од 144 аутора пристигла на конкурс, а посебно место заузимају она овенчана “Пјеровим” признањима. Прва награда за најуспешнију новинску карикатуру, “Златни Пјер”, ове године припала је Тоши Борковићу, “Сребрног Пјера” добио је Зоран Петровић, а “Бронзаног” Шпиро Радуловић. Награда за најбољу портрет-карикатуру отишла је у руке Лази Средановићу Дикану.

Изложбу је отворио Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније “Новости”, а госте је поздравио и Зоран Чалија, председник УО УЛУС-а.

- Карикатура је подсмех, критика, цинизам, шала, крик... или све то скупа - рекао је Дмитровић. - Карикатура може да говори данима, посебно карикатура без речи, карикатура може да вас гурне у дубоке мисаоне вирове, а може да вам измами и широк осмех већ на први поглед.

Дмитровић је подсетио и да “Вечерње новости” деценијама негују ову уметност, а да је “Пјеров” конкурс у бившој држави, Југославији, био догађај године:

- Та држава имала је најбоље карикатуристе у Европи, а онда је, кроз време, кроз ратове, у муци, беди, јурњави за хлебом, потреба за карикатуром, посебно на страницама дневних новина, лагано губила снагу - казао је Дмитровић, напомињући да се оно вредно што је остало у Србији сада налази углавном на страницама “Новости”.

Према његовим речима, “Вечерње новости” ће учинити све да мајсторство карикатуре настави живот кроз свакодневно присуство у нашем листу, а од следеће године, најавио је, жири за награду “Пјер” узимаће у обзир само радове нацртане руком:

- Дакле, мајсторско перо - закључио је Дмитровић. - Ми верујемо у таленат, а таленат је, у овом случају, спој руке и оне божје честице.

Овај конкурс и пета награда “Златни Пјер” за Тошу Борковића била је нека врста провере да ли још поседује страст према занату карикатуристе, да ли осећа узбуђење када му се рад појави у новинама, да се увери да посао који ради није само професионална рутина.

- На нашим просторима увек је било теже бити херој у рату, него у миру - каже Борковић. - У времену у коме живимо људи траже оријентире, а ја, нажалост, нисам тај који може да им то пружи. Могу само да поставим неке графите који ће им унети мало ведрине у живот. Мој посао није да мењам свет, јер не могу да променим ни свој живот. Само хоћу да неком кога жуљају ципеле то олакшам, тако што ће се насмејати гледајући моју карикатуру.

Као и Борковићева, и карикатуре које су добиле сребрно и бронзано одличје, Зорана Петровића и Шпира Радуловића, имају наслов “Без речи”. Као да су аутори остали без текста пред апсурдима наше стварности. О томе Радуловић за “Новости” каже:

- Речи су потпуно непотребне када је на карикатурама све јасно. Оно што бих додао речима било би потпуни вишак.

А на Радуловићевом раду види се један велики контејнер претрпан фабрикама, које је немилост транзиције бацила на смеће.

- Контејнер сигурно није место за фабрике, које се још пуше у којима се још ради - објашњава за “Новости” Радуловић. - Наша је велика несрећа што смо дозволили да нам се то деси, да неке тако вредне ствари као што су фабрике, које још могу бити од користи, од којих људи живе и хране своје породице, заврше на сметлишту.

Добитник награде за најбољу портрет-карикатуру Лазар Средановић Дикан истиче да му конкурс који носи име Пјера Крижанића много значи и због тога што је пре 55 година имао привилегију да и лично упозна легендарног карикатуристу. Њему је награда припала за карикатуру Хариса Џиновића.

- За Џиновића се нисам определио зато што ме посебно интересује популарна музика, већ зато што сматрам да уопште није битно ко је на портрету, него како је он урађен - каже ветеран српске карикатуре. - Изложба која се приређује поводом конкурса “Пјер” за мене је увек изузетан доживљај зато што окупља наше најбоље карикатуристе, који на њој прикажу своје најбоље радове.ПРИСТОЈНО РАСТОЈАЊЕ

ДОБИТНИК “Сребрног Пјера” Зоран Петровић, који живи у иностранству, није могао да присуствује додели награда. Уместо њега признање је примио пријатељ, карикатуриста Југослав Влаховић, држећи преко лица Петровићеву карикатуру. Влаховић је прочитао и кратку Петровићеву поруку:

- Пре две године сам добио првог “Сребрног Пјера”, за карикатуру Ујка Сама. Увече сам игром случаја поломио прст. Ове године опет “Сребрни Пјер”, са Вучићем. Не знам шта би ми ови наши урадили, зато остајем на пристојном растојању.


ЖИРИ

О НАГРАДАМА овогодишњег конкурса одлучивао је жири који је формирала Компанија “Новости”. У њему су били претходни лауреат “Златног Пјера” Александар Блатник, глумац Зоран Ранкић, овогодишњи добитник награде за сатиру “Јован Хаџи Костић”, Радослав Зеленовић, в. д. директора Југословенске кинотеке, сликар Зоран Чалија, председник Управног одбора УЛУС-а и Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније “Новости”.