ПЕСНИКИЊА Ана Ристовић недавно је примила престижну Дисову награду, а ових дана је добила и велико светско признање: њена песма "Око нуле" нашла се на листи 50 најбољих савремених љубавних песама на свету.

Реч је о избору песама објављених и преведених на енглески језик у последњих педесет година, на којем је годину дана радио тим стручњака окупљених око лондонског културног центра "Саутбанк центар", консултујући се и са књигама и часописима из "Саисон Поетрy Либрарy", највећом песничком библиотеком у Европи која се налази у Лондону.

Српска песникиња нашла се у одабраном друштву колега из 30 земаља са свих крајева планете.

- Избор обухвата песме песника различитих генерација, а за мене је заиста велику почаст то да се моја песма нашла међу песмама великих: Тадеуша Ружевича, Френка О'Харе, Марка Стренда, Маргарет Етвуд, Теда Хјуза, Филипа Жакотеа, Назима Хикмета, Ива Бонфоа, и многих других. Међу песницима са Балкана, у избор је поред мене уврштена и песма македонског песника Николе Маџирова - каже за "Новости" Ана Ристовић.

Поводом овог избора 20. јула у Лондону одржаће се велико вече читања поезије под називом "Волите се или пропадните" у свечаној сали "Саутбанк" културног центра, где ће поменуте песме бити читане на енглеском језику, а читаће их британски глумци.

На питање колико у нашем времену остаје простора за љубавну поезију, наша саговорница одговара:

- Свако време захтева и другачији уметнички израз. Владимир Јанкелевич, француски филозоф и музиколог, је у својој књизи "Иронија" рекао да је данас постало готово немогуће у књижевности говорити о љубави без употребе ироније. Иронија, сама по себи, носи сумњу, па тако и у аутентичност овог осећања које не познаје време, међутим, лично сматрам, да се и без ње данас може писати добра, љубавна поезија. Осећање је исто, другачије ће у односу на протекли век бити можда само мотиви и слике за којима ћемо посегнути.