У ГАЛЕРИЈИ Кловићеви двори у Загребу, 10. октобра, отвара се изложба радова Милене Павловић-Барили (1909-1945), под покровитељством председника Србије Томислава Николића. Пред бројним званицама и дипломатским кором, изложбу ће отворити председник Хрватске Иво Јосиповић, као увод у предстојећу посету Србији. Поставку ће чинити 85 уља на платну, пастела, цртежа, модних креација и личних предмета светски славне сликарке, власништво пожаревачке Фондације Миленин дом.

- Представљање уметничког опуса Милене Павловић-Барили јединствена је прилика да се ликовна публика Загреба и Хрватске упозна с делима једине представнице постнадреализма у Србији, чији значај прелази границе њене државе - наведено је у најави изложбе на сајту галерије Кловићеви двори. - Уметница је то раскошног талента која се бавила и модним дизајном, посебно у Нјујорку, где је сарађивала с водећим америчким модним часописима, а тамо је и умрла.

Овај велики међународни изложбени пројекат реализује се уз финансијску подршку Министарства културе и Министарства иностраних послова, и трајаће до 10. новембра. Милена је рођена у Пожаревцу, 5. новембра 1909. године, од оца Бруна Барилија, италијанског композитора, песника и путописца, и мајке Данице Павловић, Пожаревљанке. После школовања у Минхену, све до Другог светског рата, живела је и радила у Лондону, Паризу и Риму, излажући широм Европе са најпознатијим уметницима авангарде. Умрла је у Нјујорку, 6. марта 1945. године, а њена урна касније је пренета на гробље за странце у Риму, у парку Тестаћо, на коме су касније сахрањени и њени родитељи.