НЕПОЗНАТА слика, акт "Купачица", дело Саве Шумановића, које се од 1927. године налази у музеју "Ежен Буден" у Француском граду Онфлеру, откривена је после 85 година.

Ово уметничко дело највероватније је откупила француска влада на Јесењем салону 1926. и проследила га овом музеју.

Причу о открићу "Купачице" и фотографије те слике проследио је Галерији слика "Сава Шумановић" стални сарадник галерије из Француске Вукадин Милашиновић.

Сасвим је логично да је у Паризу, где је Сава живео и радио од 1920. до 1924, остало још много слика које нису биле у јавном оптицају. Само је Ђорђе Ивачковић (1930-2012), наш познати сликар, својевремено купио на аукцијама у "Друоу", пет Шумановићевих радова и пренео их у Београд. Такође се може претпоставити да су неке Шумановићеве слике остале и у Загребу, где је Сава почео да студира на Школи за умјетност и обрт, у који се 1924. враћа из Париза и приређује своју прву самосталну изложбу.

Две непознате Шумановићеве слике појавиле су се и у мају 2011. на аеродрому "Никола Тесла", али су, због непотпуне документације, враћене власницима у Русију.

Лјубица Миљковић, кустос Народног музеја у Београду и аутор монографије о Сави Шумановићу (1896-1942), после дуготрајног и педантног истраживања, прва је успела да репродукује сва позната и евидентирана дела великог сликара. Под тим "позната" у њеној монографији се подразумева и низ слика које су током овог истраживања откривене, а за које се није знало. Такође, ту су и дела за која се знало, али која никад нису репродукована... Стога је логично да се и надаље појављују нова открића.