ФЕСТИВАЛ глумачких остварења "Филмски сусрети" отвориће филм "Кад сване дан" Горана Паскаљевића, који се на овом фестивалу први пут надмеће за једну од осам званичних награда. На Летњој позорници Тврђаве од понедељка до 31. августа биће приказано 12 филмова од којих је осам дебитантских.

На отварању ће Вери Чукић бити уручена награда за животно дело "Павле Вуисић", коју додељује Удружење филмских глумаца Србије. Новина ових Сусрета је што су се организатори потрудили да нас они подсете на "добра стара времена" када је Ниш живео за фестивал.

- Морамо оправдати и задржати примат који имамо као најстарији филмски фестивал у земљи. После Пулског фестивала, који слави шест деценија, "Сусрети" пуних 48 година пажљиво негују и награђују домаћа глумачка остварења - каже селектор Дејан Дабић, који најављује да ће се на отварању представити сви глумци на Тврђави како су то пре 20 година чинили Јанез Врховец и Душко Тадић.

Домаћи филм и поред свих проблема око финансирања успева да сачува квалитет и посебно је уочљив ентузијазам млађих синеаста, имамо чак осам дебитантских филмова, наводи Дабић и додаје да је друго обележје филмова, који ће имати дигиталну слику, то што се у великом броју улога појављују глумци из региона. Глумац из Босне и Херцеговине Емир Хаджихафизбеговић игра у четири филма, указује Дабић и најављује да ће након скромнијег отврања финиш фестивала бити гламурознији са музичко-сценским спектаклом у духу прославе Миланског едикта. На затварању фестивала нишка публика ће моћи да види и два филма која су ван конкуренције за награде: "Пут ружама посут" режирао је Марко Новаковић, а "Поноћну молитву" Бобан Рајковић по драми Небојше Озимића "Сенке Ћеле-куле".

НАГРАДЕ Гран при "Наиса" ове године износи 200.000 динара, награде "Цар Константин" и "Царица Теодора" вреде по 150.000 динара, добитници награда за изузетну мушку и женску улогу однеће по 100.000 динара, а епизодисти и дебитанту припашће по 80.000 динара.

Радња филма "Поноћна молитва" догађа се непосредно после боја на Чегру, недалеко од Ниша, када почиње зидање куле од лобања - Ћеле-куле. Током једне ноћи два јунака, и стицајем животних околности два губитника, расправљају о издаји и родољубљу, лажи и поштењу претресајући сопствене животе.


ПРОГРАМ

У званичној конкуренцији биће приказани филмови "Кад сване дан" (Горан Паскаљевић), "Мамарош" (Момчило Мома Мрдаковић), "Кругови" (Срдан Голубовић), "С/кидање" (Коста Ђорђевић), "Одумирање" (Милош Пушић), "Вир" (Бојан-Вук Косовчевић), "Фалсификатор" (Горан Марковић), "Лјубав долази касније " (Хаджи-Александар Ђуровић), "Где је Нађа" (Лука Попадић, Арон Секељ и други), "Лед" (Јелена Бајић Јочић), "Артиљеро" (Срђан Анђелић) и "Држава" (Јелена Марковић).