ОВОГОДИШНјИ лауреат, деветнаесте по реду, награде "Рамонда Сербика", која се традиционално додељује током одржавања Књижевне колоније у Сићеву, јесте књижевник Радован Бели Марковић.

Награда се додељује за целокупно дело у којем је Марковић изузетним језичким мајсторством и модерним књижевним поступком, створио универзалну слику свога завичаја. Активирање више језичких слојева, ослањање на српску и европску књижевну традицију, ироничност и духовност у приповедању, како је оценио жири, само су нека од својстава његове прозе, јединствене и препознатљиве у српској књижевности нашега времена.

- Вест о овој награди, необичног и лепог имена, стиже у времену кад моје доби човек, и иначе, све чешће помишља на тихе долине пуне сеновитих трава и неземаљског цвећа, ослушкујући далеких звоника звона... Али "Рамонда сербика" припада овоземаљском сађу, сићевачком поднебесју, самородна је и ретка, а награда којој је име срећно посудила обасјала је дела најугледнијих писаца српских. Веома сам почаствован што ће се од сада, па у године, и моје име међу њима спомињати - рекао је за "Новости" Бели Марковић.

И овај писац је у српској књижевности самоникао, али је истовремено и потпуно укорењен у традицију. Прве приче објавио је почетком седамдесетих година, а своје стваралачке потенцијале развио је у пуној мери тек средином деведесетих. Аутор "Живчане јапије", "Сетембринија у Колубари", "Лајковачке пруге", "Малих прича", "Аше", "Лимунијације у Ћелијама", "Кнеза Мишкина у Белом Ваљеву", "Оркестра на педале", "Госпође Олге" и других остварења, слови за једног од најоригиналнијих наших писаца, а његови романи, како је оценила критика, "представљају до сада невиђено чудесо у српском књижеству".

Често користи архаизме, старе и прастаре речи, изумрле делиће српског језика, чија се значења данас већ тешко разабиру. Истовремено, његов стваралачки темперамент тера га да ствара и нове речи, које прави лако и користи често и успешно. Цела проза Бели Марковића удаљава се од стварности и, како каже, "изузима се из катастра и јестаственица и тоне у худо књижество, претварајући се у поетическо изнахођење".

Поводом намирених 65 година живота и четири деценије живог присуства у српској књижевности, Градска библиотека Лајковца објавиће му, до краја септембра, изабрана дела у тринаест књига.


СВЕЧАНО УРУЧЕНјЕ

ОДЛУКУ о награди једногласно је донео жири у саставу: Владислав Бајац (прошлогодишњи добитник), Стана Динић Скочајић и Александар Јовановић (председник). По речима директорке Нишког културног центра Бојане Симовић, награда ће лауреату бити свечано уручена 13. или 14. септембра у Градској кући, а поред повеље, чини је и новчани део у износу од 120.000 динара.