БЕОГРАД - Светски призната уметница перформанса Марина Абрамовић отвориће у Хадсону (САД) интитут који ће окупљати младе уметнике из целог света и бити место њиховог слободног уметничког деловања и позвала заинтересоване да помогну у његовом финансирању.

"Схватила сам да више није реч о врсти уметности коју радим, већ да нам је потребно место на којем ћемо направити једну врсту лабораторије у којој ћемо уметност, науку, технологију и спиритуалност сместити у нови контекст - дела великог трајања", образложила је Абрамовић идеју за оснивање интитута.

Она је рекла да ће Марина Абрамовић Институт (МАИ) бити место где публика више није јавност, већ активни учесник.

"Знате, у мом животу сам много пута ризиковала никада не знајући шта је на крају и знајући да постоји могућност да не успем. Такође сам знала да ако све то радим опет и опет, да ћу створити неку врсту навике. Истраживање непознатог је освајање нове територије са могућношћу неуспеха. И шта ако успемо? Тада вреди све што смо урадили. Овај институт је идеја која мора бити остварена и која мора бити материјализована од сна до стварне будућности у садшњости", рекла је Абрамовић у свом видео обраћању јавности и позвала све да буду део тог пројекта.

Позната уметница, пореклом из Београда, објавила је позив заинтересованим за улагање у ову идеју, да се прикључе кампањи путем сајта "Кицкстартер". Акција траје до 25. августа и циљ је прикупљање 600.000 долара.

МАИ ће бити посвећен перформансу као уметничком изражају, методама и стваралаштву Амбрамовићеве. Бавиће се, како је навела агенција "Фостер+Свеншон", и другим уметничким дисциплинама као што су плес, позориште музика, опера и "новим облицима уметничког изражавања".

Ко одлучи да уложи новац у овај пројекат, било да је у питању долар или 10.000 долара, постаје суоснивач института, а информације о начину подршке изградњи Марина Абрамовић Института могу се пронаћи на сајту www.маринаабрамовицинтитуте.орг.