ПОСЛЕ маратонске конститутивне седнице деветочланог савета 48. Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу у понедељак увече, дилеме око броја филмова који ће бити приказани од 26. до 31. августа више нема.

- На Летњој позорници у тврђави, у званичној конкуренцији биће приказано девет филмова, међу којима неки и премијерно. Последње вечери, после доделе награда, по традицији, гледаоци ће видети и један гостујући филм - каже Дејан Дабић, селектор фестивала, иначе, филмски критичар и уредник програма у Нишком културном центру.

На наредној седници савета, која је за крај овог месеца заказана у Београду, Дабић ће предложити програм фестивала, када ће званично бити саопштени и наслови филмова, а на предлог Удружења филмских глумаца Србије, биће изабран и уметнички директор фестивала.

Да ли ће ту дужност и у трећем мандату обављати глумац Драган Вујић Вујке, или ће га наследити неко други, остаје да се види.

ШТЕДНЈА НА НАГРАДАМА ФЕСТИВАЛ ове године располаже са скромним буджетом од око 15 милиона динара,па је Савет закључио и да новчани износ награда буде на прошлогодишњем нивоу. Тако ће лауреату највишег признања фестивала Гран при Наисе, припасти 200.000 динара, док ће носиоци награда за најбољу мушку и женску улогу, цар Константин и царица Теодора, добити по 150.000. Носиоци повеља биће награђени са по 100.000, а најбољи дебитант и епизодиста добиће по 80.000 динара.

- Када је у питању трочлани жири, којем по традицији председава глумица, њихова имена биће саопштена нешто касније, односно, када се буде знало који ће филмови бити у конкуренцији, јер, по правилу, члан жирија не може бити протагониста ни у једном филму на фестивалу.

Једна од новина је што ће први пут на фестивалу, пројекција филмова бити дигитална (ДЦП). Иначе, поред поменутог селектора, на седници за председника савета фестивала, изабран је професор Игор Новаковић, директор "Југоистока" и председник Окружног одбора СПС. Још се мастило на записнику са конститутивне седнице није ни осушило, а Новаковић је у уторак поднео оставку.

- На седници градског парламента, када је биран савет, изјавио сам да не желим да будем члан, али предлог није могао бити повучен због процедуре. Али, како сам без моје сагласности изабран и за председника поднео сам оставку, искључиво због великих обавеза на послу - изјавио је Новаковић за "Новости".

За заменика председника савета је изабран Владан Живковић, а за директора фестивала Бојана Симовић.