ОВОГОДИШНЈИ 48. по реду Фестивал глумачких остварења -Филмски сусрети, биће одржан од 26. до 31. августа, и то је оно што је за сада сасвим извесно. О свим осталим детаљима једног од културних брендова града на Нишави знаће се почетком ове недеље.

- Како сада ствари стоје, на Летњој позорници у тврђави биће приказано највероватније десет филмова, а нишка публика ће, такође, имати прилику да види и још два или три филмска остварења ван конкуренције - каже директорка Нишког културног центра (НКЦ) Бојана Симовић, уз напомену да је за понедељак заказана конститутивна седница Савета фестивала.

Између осталог, додаје Симовићева, биће изабран председник фестивала, као и уметнички директор, пошто је глумцу Драгану Вујићу, који је на тој дужности био претходне две године, истекао мандат. Иначе, Вујићевог наследника Савет фестивала ће изабрати на предлог Удружења филмских глумаца Србије.

Оно што посебно забрињава организаторе (НКЦ) Филмских сусрета је то како ће успети да затворе финансијску конструкцију ове манифестације. Од Министарства културе добијена је само половина од тражених милион динара, док је у градском буджету за ову намену издвојено 18 милиона динара, али је део новца морао да оде за покривање трошкова од прошле године.

- Надамо се да ће још однекуда да капне неки динар, али у сваком случају, покушаћемо да уштедимо где год је то могуће, па можда и на нешто краћем боравку глумаца у Нишу - истиче директорка Симовић.


НАГРАДЕ

НА фестивалу ће и ове године бити додељено осам награда, о којима ће одлучивати трочлани жири, којим ће, по традицији, председавати глумица.

Очекује се да у међувремену Удружење филмских глумаца саопшти име добитника награде "Павле Вуисић" за изузетан допринос уметности глуме, а прошлогодишњи добитник је, да подсетимо, био Марко Николић.