НЕПОСРЕДНО пред Видовдан, светлост дана угледала је необична књига - препев свих народних песама Косовског циклуса на француски језик и то у - десетерцу! Збирку драгуља српске народне књижевности приредила је Биљана Јаневска из Ваљева, професорка француског и латинског језика у пензији.

У књизи су, између осталог, на француски препеване песме „Кнежева вечера“, „Цар Лазар и царица Милица“, „Бановић Страхиња“, „Косовка Девојка“, „Смрт мајке Југовића“, што до сада нико није урадио.

- И Вук Стефановић Караджић, уосталом, саветовао је да се наша дела преводе на стране језике - каже Биљана Јаневска. - Јер, ако се не преводе, остаће као у земљи закопана, ван домашаја, док преведена дела шаљу веома значајне поруке.

Књигу је посветила свом бившем ученику Александру Митровићу, који је увек, каже, помагао објављивање њених дела, пружао јој значајну подршку. Рецензију књиге написао је такође њен некадашњи ђак, Веран Станојевић, који је докторирао на Сорбони, а данас предаје на Филолошком факултету у Београду.

ЗАХВАЛНИЦА НАША саговорница недавно је добила захвалницу Народне библиотеке Србије. Признање је додељено за допринос богатству библиотечких збирки и очување националне културне баштине.

- Онај ко не осећа своју отаджбину, њене патње, проблеме, турбуленције, није добар човек - каже професорка. - Зато је, између осталог, настао препев свих песама Косовског циклуса на француски, да се за нашу културу чује и у тој великој европској земљи, која је неспорно много дала светској културној баштини.

Раније, Биљана Јаневска на француски је, такође, препевала Нјегошев „Горски вијенац“, те Циклус песама о Краљевићу Марку. Такође, циклус хајдучких и ускочких песама, као и Душанов законик.

- Надам се да ће моја најновија књига доћи до представника великих сила, да се увере, увиде каква је земља Србија, да има изузетно богату културну традицију - каже ауторка.

- Можда ће мој препев „Горског вијенца“ на француски у десетерцу, као дело од изузетног значаја, како је оцењено, да се нађе на симпозијуму „Сучим ћете пред Нјегоша“, поводом два века од његовог рођења.