ДИГЛА се завеса и ја сам на позорници спазио људе без мачева и оклопа, онакве исте као што су ови који седе са мном у партеру. И сви ти људи на позорници се крећу као што се и ови крећу, једу, смеју се, разговарају као и сви остали у животу. Ама, зар је и то позориште - записао је Бранислав Нушић о свом раном доживљају театра, а повод је био комад Косте Трифковића на сцени, "чији је хумористички реализам много одскакао од извештаченог романтизма већине тадашњих приповедача"...

Две деценије после последње поставке, Трифковићева "Избирачица" поново ће премијерно бити изведена у Народном позоришту: у савременом редитељском читању Николе Завишића, прво извођење је 14. маја на Великој сцени.

- И за мене је ово ново и другачије. Претходно сам у Народном радио "Важно је звати се Ернест", надовезао сам се на тај процес и отишао у неку још "луђу" креацију - објашњава редитељ Завишић. - Дошли смо до узбудљивог сценског језика који ће се на свеж и друкчији начин осврнути на нашу традицију и данашње горуће проблеме. Урадили смо водвиљ, али меланхоличан и мрачан о нашим наравима и силним "избирањима" који нас на крају никуд не одведу.

У ансамблу представе су Анастасија Мандић, Драган Николић, Александра Николић, Сена Ћоровић, Зоран Ћосић (играо је и у претходној поставци "Избирачице", с редитељским потписом Радослава Златана Дорића) Ивана Шћепановић, Тамара Стошић (гошћа из врањског театра), Иван Босиљчић, Дарко Томовић, Милорад Мандић и Немања Константиновић. Драматург је Молина Удовички Фотез, редитељ је с Мирашом Вуксановићем урадио и сценографију (као и дизајн светла), а костимограф Суна Кажић.

БЕЗ ДОБРОГ ИЗБОРА

- МалЧика у нашем времену није само размажена и избирљива већ је пуна себе - каже Анастасија Мандић о лику који игра. - На безобразан и бахат начин, неправедно се односи и према сопственим родитељима. Она може да изабере било кога, али је незадовољна сваким избором.