ОСНОВЦИ са Канаревог брда у уторак су имали необичног госта. Школу “Иво Андрић” посетио је доктор Дулитл, један од омиљених дечјих јунака на целој планети. Четврти наслов трећег кола популарне едиције “Дечји класици”, који је од среде на киосцима широм земље, представили су писац Слободан Станишић и уредник издавачке делатности у “Новостима” Миломир Краговић.

Говорећи о делу Хјуа Лофтинга, Станишић је подсетио да је једну од највољенијих и најчитанијих књига за малишане написао човек који је по образовању био инжењер.

- За Лофтинга се може рећи да је и Енглез и Американац - објаснио је Станишић. - Рођен је у Енглеској, али се после Првог светског рата, у ком је тешко рањен, преселио у САД, где је већ студирао. Своју прву књигу “Причу о доктору Дулитлу” написао је 1920. године у једном њујоршком хотелу. За то издање сам је направио и илустрације, нацртао свог јунака, али и животиње које су га пратиле у његовим авантурама.

Малишанима чија школа носи име нашег нобеловца, Станишић је открио и да је, због огромног интересовања читалаца, Лофтинг написао чак 12 књига о Джону Дулитлу. Између осталих “Путовање доктора Дулитла”, “Циркус доктора Дулитла”, “Караван доктора Дулитла”, “Башта доктора Дулитла”, “Доктор Дулитл на Месецу”... Створио је назаборавног јунака, пријатеља свих животиња, кога је у тајне немуштог језика увела једна женка папагаја, звана Полинезија.

ДОБРОДОШЛИЦА
ЕКИПУ нашег листа четвртаци ОШ “Иво Андрић” чекали су с песмом. Отпевале су је Аријана Ковачић, Милица Дрнић и Милена Крстевски. Стихове Слободана Станишића и Миломира Краговића рецитовали су Коста Милић, Матија Ковчић и Катарина Сушић, а шта све знају, показали су и чланови беседничке секције. Дечацима и девојчицама посебно се допао костимирани Доктор Дулитл (средњошколац Лука Пап), који им је прочитао један одломак из ове књиге.

- Када му је умрла прва жена, са којом је имао сина и ћерку, престао је да пише - испричао је Станишић.

- Лофтинг је био ратни инвалид и није дуго могао да живи сам, па се поново оженио, али му је и та жена умрла. Тек после вишегодишње паузе, на многобројне молбе и читалаца и издавача наставио је да објављује. Ауторска права на своја дела завештао је сину, па су се чак три рукописа појавила и после његове смрти 1947. године.

Овај наслов припада непролазним делима дечје литературе, која вековима плене пажњу најмлађих читалаца, па је зато штампан у библиотеци која носи име “Дечји класици”, објаснио је Миломир Краговић. У издању “Новости”, класике је данашњим клинцима приближио познати публициста Жика Богдановић, нагласио је Краговић и додао:

- Компанија “Новости” објављује књиге за најмлађе, али и оне старије, за све који воле да читају, а мото ове едиције је “Вратимо књигу деци”. У трећем колу едиције “Дечји класици” досад су се појавили “Тарзан” Е. Р. Бароуза, “Јованка Орлеанка” Марка Твена и “Крцко Орашчић” Е. Т. А. Хофмана. После Лофтинговог “Доктора Дулитла” на киоске следеће среде стиже “Биберче” Ђорђа Лобачева, док ће 24. априла треће коло популарне дечје едиције затворити “Синдбад морепловац” из “1001 ноћи”.