ПОЕТСКЕ награде "Печат вароши сремскокарловачке" уручене су у четвртак, на дан рођења Бранка Радичевића (1824-1853) Тањи Крагујевић и Горану Лабудовићу Шарлу. Крагујевићева је награђена за збирку песама "Хлеб од ружа" у издању Књижевне задруге Вршац, а Лабудовић за збирку "Тајнопис" коју је издала Библиотека "Данило Киш" у Врбасу.

У пригодним беседама лауреати су начинила најдубљи наклон великом песнику. Бранко је, како је рекла Крагујевићева, баш у сремскокарловачкој гимназији коју је похађао од 1835. препознао суштину језичких реформи свог доба.

- То га је, у само педесет и четири његове лирске песме, учинило младим, образованим и разиграним господарем неспутане емоције и израза - додала је она.

С друге стране, Лабудовић је рекао да није случајно што је Радичевић као претеча свих српских песника, рођен баш у пролеће, "у то доба рађања, испуњености, снаге и новог живота".

- Један траг сунца, онај први зрак после праскозорја, био је Бранко, синувши божанским сјајем, и снагом, у темеље српске поезије - рекао је Лабудовић.