ПОСЛЕДНЈЕ припреме за Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф увелико трају, а престижна смотра седме уметности биће одржана од 16. до 22. јануара на Мокрој Гори под покровитељством министарства културе. Као и до сада, у уметничку оазу Емира Кустурице стижу будући ствараоци и великани ауторског филма међу којима су власник "Златног лава" Джанг Јимоу, аутор "Гоморе" Матео Гароне, Алексеј Балабанов, Елиа Сулејмани, Петер Готар, Јашим Устаоглу...

Програм "Ретроспектива великана" посвећен је Джанг Јимоу, који ће одржати неколико радионица, а публика ће видети његове филмове "Ни један мање" („Златни лав“) и "Подигни црвену светиљку" („Сребрни лав“ и номинација за "Оскара"). "Савремене тенденције" доноси неке од најбољих филмова прошлогодишње продукције и њихове ауторе, госте фестивала.

ПОСЛАСТИЦЕ ПРОГРАМ "Евергрин" подсетиће на најважнија остварења прошлих времена, као што је филм Петера Готара из 1982. године "Време је стало", који ће, као специјални гост Кустендорфа након пројекције филма одржати предавање. У оквиру овог програма планирана је "посластица" за љубитеље филма: приказивање дела великог Пољака Кшиштофа Кишловског: "Киноаматер" и "Кратки филм о убијању". У овом програму биће приказано вишеструко награђивано остварење "Ронилачко одело и лептир" легендарног Джулијана Шнабела.

У седам фестивалских дана биће приказана остварења као што су: "Цветови рата" Джанг Јимоуа, "Звери јужних дивљина" Бена Зејтлина (најбољи дебитантски филм Канског фестивала и добитник Велике награде жирија на фестивалу Санденс).

Публика ће у Дрвенграду срести култног руског редитеља Алексеја Балабанова који се представља остварењем "И ја, такође", као и италијанског ствараоца Матеа Гаронеа који долази са филмом "Ријалити", овенчаним канским "Гран пријем". Филмом "Араф - негде између" представиће се турска режисерка Јешим Устаоглу.

Филм "7 дана у Хавани" пред публику доноси палестински режисер Елија Сулејман, један од седморице славних, окупљених око овог пројекта.

Међу дебитантским дугометражним остварењима редитеља који већ освајају филмски свет, у програму "Нови аутори", су "Она не жели да спава сама" Мексиканке Наталије Бериштајн, филм "Нефудбал" Константина Смирнова из Русије и остварење "Једноставно" Соње Карпунине која је 2011. године победила на Кустендорфу, после чега је снимила свој првенац.

У такмичарском програму, од 400 пристиглих остварења младих стваралаца из целог света, селектор Дуња Кустурица одабрала је 28 филмова из Велике Британије, Данске, Израела, Кореје, Кубе, Мексика, Немачке, Перуа, Пољске, Португалије, Сингапура, Србије, САД, Филипина, Француске, Холандије, Црне Горе и Швајцарске.

МОНИКА БЕЛУЧИ И КУСТУРИЦА ДА ли ће се филм "Историја Марока" са Моником Белучи, Тахаром Рахимом и Лејлом Бекти у главним улогама снимати, или ће и овај пројекат у коме је режија поверена Емиру Кустурици завршити у фиоци, рано је рећи јер уговори још нису потписани. Ако се жеље редитеља и глумаца остваре, биће то први Кустуричин дугометражни филм после 2007. године и "Завета". Шансе да Моника Белучи буде гост "Кустендорфа" су мале.

Ова остварења такмичиће се за награде Златно, „Сребрно“ и „Бронзано јаје“. Селекцију одликује разноликост тема и жанрова и висок квалитет. Коме ће припасти награде, одлучиваће међународни жири: израелска списатељица и глумица Алона Кимхи, амерички филмски продуцент, директор продукције и асистент режије Мајкл Хаусман и српски теоретичар медија и режисер Олег Јекнић.

Награду за најбољу камеру "Вилко Филач" ове године ће доделити добитник "Оскара", пољски директор фотографије и режисер Јануш Камински, чешки камерман Мартин Шец и монтажер Светолик Мића Зајц.

Током Кустендорфа концерте ће одржати "Дебу сур ле занк" из Француске, Дејан Петровић и "Биг бенд" и "Трио балканске жице" из Србије, "Радио застава" из Италије и "Че Судака" из Шпаније. У сарадњи са Филмским музејем из Лођа у галерији "Мацола" биће уприличена мултимедијална изложба "Знаци и сећања", посвећена пољском режисеру Кшиштофу Кишловском (1941-1996).