ЖИРИ конкурса за карикатуру "Пјер" био је у среду на "слатким мукама" да од 610 радова 138 карикатуриста издвоји оне најбриткије, најдуховитије и најпромућурније. Олакшавајућа околност била је, што су се оне најбоље, како је рекао председник жирија, академик Лјубомир Симовић - изабрале саме. На састанку у просторијама Компаније "Новости", која угледне награде за најуспешније новинске карикатуре додељује 45. пут, поред Симовића су овогодишњу продукцију оцењивали песник Лјубивоје Ршумовић, књижевни критичар Васа Павковић, рок музичар Момчило Бајагић Бајага и прошлогодишњи победник Мухамед Ђерлек. Уз њихово оштро око и компетентни суд, као победничка "сама се изабрала" карикатура "Вођа" Недељка Убовића, којој је припао "Златни Пјер".

Признање "Сребрни Пјер" отишло је у руке Зорану Петровићу за "Трофеје", док је "Бронзаног Пјера" добио Слободан Срдић за рад "Слобода". Награда за портрет додељена је дугогодишњем карикатуристи "Вечерњих новости" Ранку Гузини за карикатуру на којој су представљене четири даме са наше јавне сцене - Соња Бисерко, Соња Лихт, Борка Павићевић и Весна Пешић. Гузина ће бити и аутор уводног текста за каталог који ће пратити 45. “Пјера”, што је такође нека врста признања, јер су у дугој и богатој историји овог конкурса уводнике писала наша најзначајнија пера, између осталих и Иво Андрић и Бранко Ћопић.

УНИВЕРЗАЛНА ПОРУКА ОЦЕНјУЈУЋИ да су на актуелни конкурс за карикатуру "Пјер" пристигли изузетно вредни радови и по садржају и по начину изражавања идеја, прошлогодишњи победник Мухамед Ђерлек, посебно је издвојио овогодишњег лауреата: - Карикатура Недељка Убовића је не само изразито духовита, већ има и карактеристике праве социјалне карикатуре са универзалном поруком.

У овогодишњем каталогу ће се уз награђене наћи и 122 рада 84 карикатуриста, који ће чинити поставку традиционалне изложбе. Отварање је заказано за 10. децембар у Галерији "Прогрес", а после Београда караван најбољих карикатура креће у посету градовима у Србији и Републици Српској.

- Све ове карикатуре су једна аутентична, духовита и нажалост тачна слика данашње Србије - објаснио је академик Симовић. - Пристигао је велики број разноврсних радова, неки су по садржају врло драматични, неки рафинирани, а сви су били јако добри у цртежу. Али оно што је најважније је сте да су сви учесници овог конкурса потпуно свесни проблема у којима се наша земља тренутно налази, а то што су у данашњој Србији видели, изнели су сви са великом горчином и мајсторством.

Да се наша стварност као кроз криво огледало преломила кроз карикатуре пристигле на конкурс који носи име Пјера Крижанића, потврдио нам је и песник Лјубивоје Ршумовић:

- Мој утисак може да се сведе само на једну реч - нажалост, зато што су карикатуре толико добре и актуелне, биле инспирисане нашом стварношћу - сматра Ршумовић.