ПРВИ пут на српском језику објављен је роман Чака Палахњука „Невидљива чудовишта“, у преводу Александра Милајића, а до краја месеца појавиће се и његов роман „Бљуц“ - оба у издању нове издавачке куће „Фестина Ленте“.

Палахњук је аутор чувеног романа „Борилачки клуб“ из 1996, по коме је три године касније Дејвид Финчер снимио истоимени филм са Бредом Питом, Едвардом Нортоном и Хеленом Бонам Картер у главним улогама.

ВЕЗЕ СА КИНОМ НОВА издавачка кућа „Фестина Ленте“, како је за „Новости“ рекла њена директорка Милица Бојковић, настојаће да књиге које објављује имају особени визуелни идентитет, и да своје промоције прави у виду перформанса. У плану је издавање књиге кинеског аутора Цаи Ђуна, као и других аутора из азијских земаља, а „Фестина“ има и интернет страницу на кинеском.

Овог америчког писца из Портланда називали су својевремено чудом од детета, и једним од најсвежијих и најинтригантнијих аутора каквих већ дуго није било. Као заводљиви сатиричар савременог друштва, Палахњук је стекао велики број поклоника међу читалачком публиком у свету.

У роману „Невидљива чудовишта“, Палахњук се поиграва са опседнутошћу савременог друштва физичким изгледом и спољашњом лепотом, модном индустријом, као и свеприсутним губитком сопственог идентитета у потрошачком друштву. У поређењу са „Невидљивим чудовиштима“, његов шокантни првенац „Борилачки клуб“ чини се као лагана вожња чезама.

Ако не могу да будем прелепа, желим да будем невидљива“, мото је главне јунакиње дела, успешне манекенке која након изненадне „несреће“ на ауто-путу, остаје унакажена и неспособна да говори, те се она која је због своје лепоте била у средишту пажње, претвара у невидљиво чудовиште, толико наказно да се сви претварају да не постоји...