ДА ли ће шест најмоћнијих хероја на свету, удружених у борби против моћних непријатеља, спасити свет - сазнаћемо почетком маја, у дугоочекиваном хит-филму „Осветници“, снимљеном према мотивима истоименог стрипа Марвелове едиције. Верна читалачка, а потом и биоскопска публика с пажњом је пратила филмско „оживљавање“ Марвелових јунака - Халка, Ајрон Мена, Тора, Капетана Америка - и то у маниру блокбастера. У новом филму „Осветници“ сви ови јунаци су на једном месту, а у борби против заједничког непријатеља помажу им још два суперхероја - Хокај и Црна Удовица.

И док свет нестрпљиво ишчекује премијеру „Осветника“ (са глумачком екипом коју чине Роберт Дауни Джуниор, Семјуел Ел Джексон, Скарлет Јохансон, Марк Руфало) филмски фанови започели су прави интернет рат, расправљајући о томе који јунак је најбољи, најмоћнији, најхрабрији, и да ли предност имају стрип јунаци у односу на оне на великом платну.

Ако говоримо о трајању, најдужу традицију има Капетан Америка, који се у стрипу први пут појавио 1941. године. Нјегови аутори су Джој Симон и Джек Кирби, а званични подаци кажу да је у 75 земаља широм света продато око 210 милиона ових стрипова, што Капетана Америку чини једним од најпопуларнијих стрип јунака у историји. Капетан је прошле године „дебитовао“ на филмском платну, а гледаћемо га поново у „Осветницима“.

ДЕЧЈА ИНДУСТРИЈА Марвелови стрип јунаци, а потом и филмски, покренули су целу индустрију у којој се окрећу милијарде долара. Халк, Ајрон Мен, Капетан Америка, Тор, Човек-мрав... јунаци су цртаних филмова, њихов лик се налази на мајицама, капама, шољама, а дечја индустрија преплављена је производима у знаку суперхероја. Од играчака, преко постељине, до тематски направљених дечјих соба данас се смеше ликови Супермена, Ајрон Мена, Капетана Америке...

Први екранизовани Марвелов јунак у високобуджетном стилу, из ове групе стрип-хероја, био је Халк. Један неуспели експеримент научника претвориће Бруса Банера у зелено чудовиште, које се помаља кад год Бруса неко наљути. Овај човеколики јунак настао је у стрипу 1962, а његов аутор Стен Ли исте године измаштао је и Тора и Ајрон Мена.

Тор је инспирисан старонордијском митологијом, а на великом платну прошле године успешно га је дочарао Крис Хемсворт, у филму Кенета Бране.

Ајрон Мен, један од најпопуларнијих суперхероја данашње омладине, за разлику од других, нема супер моћи, али има супер одело! Моћни оклоп штити га од свих удара, а Тони Старк, плејбој и милионер, користи га да одбрани свет. Ајрон Мен је до сада два пута оживљен на филмском платну, а Роберт Дауни Джуниор моћно одело искористиће и трећи пут, већ за неколико недеља, као предводник „Осветника“.


ЧОВЕК-МРАВ?

Најављујући наставке прича о суперхеројима, председник „Марвел студија“ Кевин Фејдж казао је да обожаваоце очекују нова изненађења.

- Још нисмо сигурни који стриповани јунак ће се наћи на филму, али то ће сигурно бити неки „дебитант“. Можда Човек-мрав или Чувари галаксије - наговестио је Фејдж. Од ове вести прошло је тек неколико дана, а фанови су већ отворили „кладионице“.

Сада је јасније зашто Марвелови јунаци рачунају на гледаност о којој други филмови могу да сањају.