НјИХОВО вредно стваралаштво и заслуге остаће трајно у култури Србије. „Златни беочуг“ је признање за заокружене духовне вредности - поручио је у четвртак у Народном позоришту Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Београда, представљајући добитнике награде „Златни беочуг“ за 2011. годину.

За 41 годину трајања, „Беочуг“ је добило готово 800 стваралаца, а тај златни низ у четвртак је увећан за још двадесетак имена.

Изванредни златни беочуг за животно дело“ високо је признање које је у четвртак отишло у руке књижевника Драгослава Михаиловића, редитеља Дејана Мијача и историчара књижевности и професора др Јована Делића.

- Драго ми је што су баш мене изабрали. Поносан сам што са ових дведесетак људи делим ово високо одликовање - казао је за „Новости“ академик Михајловић непосредно по примању „Беочуга“.

ЧОЛА ЗА КРАЈ Најпопуларнији поп певач са ових простора Здравко Чолић награђен је громогласним аплаузом приликом уручења „Златног беочуга“ за истакнут допринос забавној музици. На крају свечаности Чола је отпевао „Април у Београду“, а на сцени му се придружила Јадранка Јовановић.
- Награда „Златни беочуг“ озбиљно је признање за нас неозбиљне музичаре. Драго ми је што је жири препознао популарну музику као културну ствар. Нема их баш много из мог фаха који су добили ову награду, али се надам да ће их бити. Мислио сам да је награда везана за прошлу годину и мој велики концерт на Ушћу, али она има много ширу причу. Тим више сам срећнији - рекао је Чола за „Новости“.

За професора Јована Делића ово признање је посебно јер га додељује „његов једини град - Београд“:

- Он привлачи и громове, и ратове, и бомбардовања у неким кратким временским размацима, а потом се као феникс диже из пепела. „Златни беочуг“ је и моја лична потврда, знак да је моје дело на неки начин уграђено у овај град.

Жири, којим је председавао Дарко Танасковић, „Изванредни златни беочуг“ доделио је академском хору „Колегијум музикум“ и издавачкој кући „Службени гласник“.

Дугим аплаузом на Великој сцени Народног позоришта поздрављено је 16 добитника „Златног беочуга“, међу којима је и Александар Бацковић, извршни директор Компаније „Новости“, награђен као менаджер културе, медија и за велики допринос у развоју издаваштва. „Златни беочуг“ за 2011. годину добили су још и познати певач Здравко Чолић, песник Манојле Гавриловић, драматург Ивана Димић, управница Доситејеве задужбине Мирјана Драгаш, глумица Радмила Живковић, продуцент Зоран Јанковић, ТВ редитељ Милан Шарац, културолог Јасмина Митровић Марић, новинар Зоран Радисављевић, сликар Драган Стојков, вајар и сликар Балша Рајчевић, драмски педагог Лјубица Бељански Ристић, балетски уметник Константин Тешеа, књижевник Мирољуб Тодоровић и костимограф Марина Вукасовић Меденица.

- Поносан сам на ову награду и на то што сам је добио у оваквом друштву. Сама симболика речи беочуг - то да сам део у ланцу српске културе - довољна је да будем срећан - рекао нам је један од добитника, сликар Драган Стојков.

Награђени на прослави придружили су се тако својеврсној енциклопедији културе, уметности и науке која се „пише“ више од четири деценије.


ПОВЕЛЈА “ПОДВИГУ“

На предлог жирија, Културно-просветна заједница Београда посебним признањем - повељом - наградила је Компанију „Новости“ за пола века неговања акције „Најплеменитији подвиг године“.

- Педесет година „Новости“ одају признање онима који су својом храброшћу, добротом и одважношћу задужили читаво друштво - стоји, поред осталог, у образложењу жирија.

Такође, ову повељу добили су руски амбасадор Александар Васиљевич Конузин и амбасадорка Аустралије Хелена Стадерт.