ПОД насловом „Госпођа Ајнштајн“, познати амерички продуцент Ави Леви почиње снимање нове филмске верзије биографије Милеве Марић Ајнштајн, највеће српске научнице.

Сценарио је написала Линда Шејн, а заснива се на више од стотину писама које су Милева и Алберт Ајнштајн размењивали после развода, кад је он већ био у Америци. Ова интимна преписка најпознатијег брачног и научничког пара, чији је живот до данас ипак остао доста енигматичан, неколико деценија била је непозната јавности, да би је након толико година објавио њихов старији син, Ханс Алберт (1941-2001). Он је са оцем живео у Америци, био је универзитетски професор у Масачусетсу, а прича Линде Шејн, за коју се тренутно припрема ауторска и глумачка екипа, почиње 1903. године, венчањем Милеве Марић, прве жене којој је дозвољено да студира на чувеној Политехничкој академији у Швајцарској, и Алберта Ајнштајна.

И мада је у њиховој официјелној биографији забележено да су, поред Ханса Алберта имали још једног сина, Едварда, који је после развода остао да живи са мајком у Цириху као тежак болесник од шизофреније, нова прича говори и о томе да су Милева и Алберт још као студенти добили ћерку. Како су у то време обоје били заинтересовани пре свега за научни рад, али и због финансијских прилика, девојчицу су дали на усвајање њеним рођацима, који су тада живели у Загребу. После брака, који је формално трајао 15 година, Милева и Алберт су на чудан и дирљив начин ипак остали блиски, о чему ће у филму сведочити и њихова врло емотивна преписка, коју је сачувао њихов син Ханс Алберт. И мада је Милева од Алберта добила цео новчани износ његове Нобелове награде, она је у Цириху живела врло тешко. Била је сама с болесним дететом, новац од награде брзо је потрошен на његово прескупо лечење, а зарађивала је дајући приватне часове из математике, физике и клавира...

Снимање филма о једној од највећих и најнеобичнијих љубави 20. века почиње ускоро у Румунији, а понуду да изгради декор за филмски живот Милеве и Алберта Ајнштајна добио је наш сценограф Миљен Крека Кљаковић.


БЕЗ ОБЕЛЕЖЈА

Милева је умрла у крајњем сиромаштву, августа 1948, три месеца после једног Едвардовог насилног напада. Жена за коју део светске научне јавности и данас тврди да је најзаслужнија за све оно чиме је њен муж задужио цивилизацију, била је сахрањена на гробљу Нордхајм, без икаквог обележја, где се сахрањују непозната лица...