МОНОГРАФИЈА “Описи ћириличних рукописних књига манастира Високи Дечани” биће представљена данас у Народној библиотеци Србије, која је и објавила ово капитално издање. Истовремено, биће најављен и почетак научног скупа “Дечани у светлу археографских истраживања”, као и изложба “Предање дечанских рукописа”, која се отвара у четвртак.

По значају и богатству рукописне грађе, збирка из Дечана је одмах иза хиландарске. Поред важних књижевних и историјских дела она садржи обиље материјала за палеографска, филолошка, филигранолошка, историјскоуметничка и кодиколошка истраживања. Због својих вредности, садржаја, украса, раскошних окова, књиге Дечанске библиотеке, излагане су на бројним изложбама у земљи и иностранству, репрезентујући књижевне и уметничке домете српске средњовековне књиге.

Представљање монографије, отварање изложбе и научног скупа, организовани су поводом педесетогодишњице оснивања Археографског одељења Народне библиотеке Србије. Ово одељење ужива велики углед у славистичком свету, као јединствен центар за проучавање и опис ћирилских рукописа.