ПРВИ пут од 1975, од како је установљена, престижна награда “Иво Андрић” за најбољу приповетку или збирку приповедака, није додељена. Тројица чланова жирија, Александар Гаталица, председник, Михајло Пантић и Слободан Владушић, од којих су прва двојица већ добила ово признање, одлучили су да ове године не прогласе добитника. По њиховом мишљењу, ниједан писац није “добацио” до квалитета који диктира име награде.

Своју једногласну одлуку саопштили су у понедељак у Задужбини Иве Андрића.

У образложењу које је прочитао Гаталица стоји да жири констатује да је у приповедачкој 2010. године било књига које су се истакле, али да није било оне која би се својом вансеријском снагом наметнула да буде награђена у јубиларној години када се прославља пола века од доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

ЛОТО
НА новинарско питање члановима жирија, да ли ће новчани износ који је део Андрићеве награде, сада да се сачува за следећу годину, па да будући добитник добије дупло, први је из публике одговорио писац Мирослав Јосић Вишњић: - Па није вам ово лото!

- Овом одлуком, за коју смо уверени да учвршћује Андрићево име и његове високе стандарде у писању приповедака, наглашавамо чињеницу да су критеријуми процењивања актуелне приповедачке продукције задати вредношћу Андрићевог дела. Уколико жели да сачува свој високи углед, Андрићева награда мора бити додељивана само изузетним и целовитим приповедачким остварењима. Желели смо, заправо, да пледирамо за далеко озбиљније схватање писања прича, нарочито њихово уланчавање у циклусе или збирке, и да још једном, на Андрићевом трагу, подсетимо како ниједна прича или приповест не смеју ићи испод високог стандарда који за себе може да установи једино писац - поручили су чланови жирија.

Они су нагласили да је оваква одлука била нужна, иако није донета лако, ни једноставно и да су потпуно свесни одговорности. Гаталица и Владушић рекли су и да одлука није мотивисана никаквим политичким и идеолошким разлозима, већ једино поетичким и књижевним.

- Сагласили смо се да то учинимо у години Андрићевог јубилеја, када су збирке приповедака, поред осталих објавили Никола Маловић, Андрија Матић, Срђан В. Тешин и Ласло Блашковић, чији несумњиви таленат у књигама прича објављеним у 2010, потврђује да међу овим писцима ваља тражити будуће лауреате награде “Иво Андрић” у деценији која је пред нама. Жири је знао да је било далеко једноставније донети рутинску, очекивану одлуку и, као многих прошлих година, једноставном дедукцијом или прегласавањем прогласити победника. Доношењем супротне одлуке, мислили смо пре свега на Андрића - закључили су чланови жирија.

Различите су биле прве реакције на овакву одлуку без преседана, међу окупљеним новинарима, писцима и критичарима у Андрићевој задужбини. Чула су се одобравања оваквог потеза, који промовише искључиво квалитет, али и констатације да оваква одлука може да доведе у питање и квалитет претходних добитника награде, као и оцене да је одлука жирија помало препотентна, будући да су два члана (Пантић и Гаталица) претходни добитници Андрићеве награде.

- Нисам начисто да ли је ово добро или лоше. Одлука је храбра. Добро је да постоји такав жири који може овако да одлучи, а добро је и за књижевност. Међутим, треба имати у виду да се жирији мењају и да одлука може да буде девалвирана. Требало би и да следећи жири има висок критеријум и да додељује награде онима који стварно заслужују - рекао нам је др Марко Недић, књижевни критичар.

Сваки жири, по речима књижевног критичара Милете Аћимовића Ивкова, додељује награде према својој савести. Он се слаже са тим да је жири за награду за најбоље приповетке био у објективној невољи, али упозорава:

- Одлука јесте чудновата. Ако изостане Андрићева награда, шта ће са осталима да буде? Залагао бих се да се бар нека приповетка награди. Андрићева награда има потребу и да промовише жанр и зато мислим да је требало да се додели. Ако се приповетке не награђују, онда ће и даље мање да се пишу. Па нема ни у Немачкој више Томаса Мана!ДОБРО И БЕЗ НАГРАДЕ

- Понекад је не добити награду већа услуга за писца него да је добије - кратко нам је у понедељак прокоментарисао Срђан В. Тешин одлуку жирија Андрићеве награде.

Млади “лутајући Бокељ”, Никола Маловић, у понедељак је за “Новости” кратко рекао:

- Заиста ми је жао што Андрићева награда ове године није пошла у Херцег Нови, јер сам се потрудио да “Пругастоплаве сторије” досегну Андрићев ниво - рекао нам је Никола Маловић.