ЛОНДОН - Енигматични осмех Мона Лизе, чувеног портрета Леонарда да Винчија, већ вековима опчињава историчаре уметности, али тајна ове слике крије се заправо у њеним очима, тврде стручњаци.

Методом увећавања, они су, наиме, открили да се у Ђонкондиним очима крије мистериозна порука, исписана сићушним бројевима и словима коју сада настоје да дешифрују, преноси ББЦ.

Историчар уметности Силвано Винченти наводи да се у десном оку налазе слова Л и В која упућују на иницијале славног ренесансног мајстора.

"У левом оку се такође крију симболи. Тешко их је разлучити, али се највероватније ради о словима Ц, Е и Б. Ови симболи нису видљиви голим оком, али се јасно разазнају испод лупе", казао је он, пише лондонски Телеграф.

"Знамо да је Да Винчи користио симболе и готово смо сигурни да се ради о поруци", додао је он.

Стручњаци су нашли и број 72, могуће слово Л и број 2 насликане у мосту у позадини чувеног портрета који је настао пре 500 година, а сада се чува у париском Лувру.

Стручњаци Италијанског националног комитета за културно наслеђе проучили су портрет подстакнути књигом, пронађеној у старинарници, чији аутор тврди да се у Мона Лизиним очима крију симболи.

Ускоро би могла да буде решена још једна енигма везана за ову слику. Стручњаци италијанског националног комитета за културно наслеђе траже дозволу да ексхумирају Да Винчијеве посмртне остатке како би анализом његове лобање покушали да установе да ли је Мона Лиза заправо уметников аутопортрет, што је једна од многобројних теорија у погледу идентитета особе на слици.

Поједини историчари наводе да је Да Винчи био хомосексуалац и да га је љубав према загонеткама подстакла да се представи као жена.