ЗБИРКА од 25 новчића античког племена Дерони, коју су у “Ноћи музеја” имали прилике да виде Врањанци, највећа је на свету. Јер, новац Дерона веома је редак - један новчић налази се у Британском музеју у Лондону и по неколико у Пазарджику у Бугарској и у Скопљу.
До овог непроцењивог блага стручњаци Народног музеја у Врању дошли су сасвим случајно. Пре седам година Радомир Анђелковић из приградског насеља Цигански рид копао је у свом дворишту рупу за канализацију. Копајући, наилазио је на “беле плочице” . За његово откриће убрзо су сазнали дивљи трагачи, па су вредне новчиће откупили будзашто. Полиција је касније утврдила да је Анђелковић деронско благо (41 новчић) продао за невероватних 500 евра и 43.000 динара. Купио их је Зоран Петровић из Врања, који их је, према наводима полиције, препродао даље бугарским “колегама”, за тричавих 300.000 динара. С обзиром на то да их нигде у свету нема, толико вреди само један деронски новчић!

Археолози из Народног музеја дали су се у потрагу за остатком новчића. Никад није утврђено колико их је тачно пронађено у Анђелковићевом дворишту. Тек, пронађено их је још 24 и један који се разликовао од других.
- Сви новчићи тешки су између 30 и 40 грама. На аверсу углавном имају угравирана кола која вуку два вола, а којима управља брадати човек са бичем у руци. На реверсу се налази симболичан приказ три људске ноге у кругу, између којих је на појединим примерцима изведен цвет - каже Горан Митровић, кустос Народног музеја у Врању, аутор монографије “Новац Дерона”.
Тај један новчић који се разликује од других на предњој страни има јахача на коњу и мању животињу, највероватније лисицу (или пса), која скаче коњу за врат. На другој страни је квадрат са именом Александар.
Никакви докази о постојању насеља Дерона нису пронађени, а претпоставља се да су до новца, трговином или пљачком, дошла племена која су насељавала Балкан. О Деронима се, иначе, веома мало зна. Поједини македонски стручњаци тврде да је реч о Пеонцима, Грци кажу да су у питању древни Македонци, а бугарски археолози сматрају да су Дерони трачко племе.

МЕЂУ НАЈСТАРИЈИМА У СВЕТУ
СТРУЧНјАЦИ се слажу у једном - новчићи врхунске израде ковани су крајем 6. и почетком 5. века пре нове ере. Како се први новац појавио у првој половини 7. века пре нове ере у Лидији, у Малој Азији, то деронски новац сигурно спада у најстарије монете на свету.

СА ХАЛКИДИКИЈА
ПРЕМА грчким стручњацима, који су понудили највише доказа, Дерони су живели у централном делу полуострва Халкидики, на “прсту” Ситонија. Такође, бога Аполона су становници Абдере, града у егејској Тракији, звали Дераинос, а бог излечења древних Македонаца био је Дарон.