ПРВА нишка позоришна представа о Чегру -“Сенке Ћеле-куле“ у режији Владимира Поповића, по тексту Небојше Озимића, премијерно ће бити приказана у родном месту Стевана Синђелића, у Свилајнцу 28. маја. Дан уочи централне, националне прославе на самом Чегру (30. маја) видеће је и Нишлије у Народном позоришту. Лјиљана Милановић, уредница позоришног програма Нишког културног центра, у чијој продукцији се играју „Сенке“, каже да представа неће залазити у разрешавање историјске дилеме пораз или издаја српских војвода у самом сукобу, већ ће представити обичног човека у великом историјском тренутку, спремног да погине, али и да прашта.

- “Сенке Ћеле-куле“ је прича о боју без иједног испаљеног метка и њена прича није смао српска већ универзална - каже глумац Бранислав Лечић који је препоручио ову представу. - Шта је то што човека натера да остави пријатеље у кључном тренутку и тако заслужи епитет издајника, да ли је неслога само српска или се код Срба најјасније очитује као једина додирна тачка свих наших пораза, да ли су могући опроштај и помирење као катарза једног народа и човека - питања су која „Сенке“ отварају, али и сугеришу одговоре.
У представи о чегарском сукобу главне улоге играју прваци драме Нишког позоришта Дејан Цицмиловић и Александар Михаиловић. Аутор музике је Мирољуб Аранђеловић Расински.