Писац у друштву јунакиње свог романа - је ли то икада виђено? Јесте у среду на представљању романа Дејана Маринковића, у издању Српске књиге из Руме.
“Мистична мочвара” је други роман Дејана Маринковића. Први, насловљен “Србин у Америци”, изишао му је прошле године код Народне књиге. Наслов те прве Маринковићеве књиге наводи на помисао да и аутор долази из Америке. Управо тако, мада се из његове биографије сазнаје да је рођен у Србији, а наслов трећег још необјављеног романа “Дорћол - генерација осамдесетих”, казује нешто више о месту његовог рођења.
“Само физички боравим у Вајовингу, а вечно живим у Београду осамдесетих, да Дорћолу, где сам стекао популарност”, каже Маринковић на самом почетку романа. Истина то се односи на главног јунака “Мистичне мочваре” Марка, али у Марку је сигурно Дејан, као што је у косоокој Сандри, јунакињи овог романа, Новосађанка Тања Радошевић. И писац је у среду пред новинаре дошао у друштву јунакиње свог дела!
“Мистична мочвара” је мало реална, мало фантастична прича о Марку и Сандри, чија се радња одвија на релацији Вајоминг-Суботица-Београд-Африка. Пошто су се упознали у Америци, Сандра и Марко ће преплести своје судбине, а после једне авионске несреће у афричкој джунгли, схвативши лепоту неких других светова, Марко ће напустити и породицу и Америку и препустити се вртлогу новог живота, који симболизује мочвара у афричкој джунгли, што гута и враћа предмете и људе.
У стварности, писац Дејан Маринковић и даље живи у Америци, бави се успешно бизнисом, заступник је једне велике америчке фирме за Европу, а пре тога завршио је студије спољне трговине на престижној варшавској СГХ. На Дорћолу, и нешто шире, постао је познат као кантаутор: снимио је два албума композиција на своје стихове: “Слободна земља”) и “Када пада ноћ”. Један албум снимио је у Пољској, на пољском, где је од тамошњег издања часописа “Браво” добио награду на најбољи текст, и то баш за песму “Када пада нић”. А уз “Мистичну мочвару” иде један ЦД са 19 Маринковићевих песама, чији текстови су већим делом ушли и у књигу.
- Са Тањом сам се упознао у Америци, где је она дошла у посету родбини. Разменили смо мејлове и почели да се дописујемо. Одушевила ме својим начином писања и овај је роман једним делом настао је из те преписке. Неки делови у њему су Тањеини - каже Маринковић.


НАСТАВАК

Тања Радошевић, алијас Сандра, професор је енглеског језика у Новом Саду. Ускоро и она треба да објави прву књигу. Да ли ће Дејан Маринковић бити јунак њеног романа, нису рекли, али наговестили су могућност да њен књижевни првенац буде нека врста наставка “Мистичне мочваре”.