Изложба најбољих радова са 37. конкурса карикатура "Пјер" највеће и најпрестижније смотре коју организују "Вечерње новости" отворена је у Југословенској галерији уметничких дела у Доситејевој улици у Београду. Жири је једногласном одлуком доделио три прве награде: победник 37. конкурса је Горан Ћеличанин, карикатуриста из Варварина. Другу награду освојио Дарко Дрљевић из Колашина, а трећу Горан Дивац из Београда.
Свечано отварајући изложбу књижевник и редитељ Душан Ковачевић говорио је о карикатури као ликовној дисциплини, о нашој вишегодишњој муци да је издигнемо на ниво када ће она престати да буде афоризам или есеј, о нама данас, да се тиче само људи и средине у којој је настала, већ да постане творевина духа која превазилази националне дилеме и проблеме. Говорећи о својим утисцима о изложби и њеном високом нивоу, Ковачевић је подвукао и муку жирија да од десетак равноправних кандидата одреди победничку карикатуру. Директор Компаније и главни уредник свих издања "Новости" Манојло - Мањо Вукотић уручио је добитницима традиционалне плакете са ликом Пјера Крижанића, рад вајара Небојше Митрића, а за званице приредио коктел у просторијама Галерије.
Изложба "Пјер 2004" биће доступна Београђанима све до краја ове године, а потом ће кренути на турнеју по Србији и Црној Гори, с обзиром на то да из године у годину расте интересовање за ову изложбу. Та знатижеља је потпуно разумљива, с обзиром на то да је "Пјер", као врхунска институција националне карикатуре, битно утицала на афирмацију ове области у свим урбаним срединама. Због тога већ одавно није изузетак да награде редовно одлазе изван великих културних центара, што је без сумње једна од мисија коју "Пјер" има од оснивања.

ОДЛУКА ЖИРИЈА

ЖИРИ 37. конкурса "Пјер" за најбољу новинску карикатуру радио је у саставу: Душан Ковачевић, председник и чланови проф. др Сава Бабић, Растко Закић, књижевник, Братислав Лјубишић, ликовни критичар и Саша Димитријевић, карикатуриста. Све награде жири је доделио једногласно.
Велику плакету "Пјер" и новчани износ од 150.000 динара жири је доделио Горану Ћеличанину, карикатуристи из Варварина, који се представио као најкомплетнији аутор на конкурсу, јер све три понуђене карикатуре без речи имају крупну егзистенцијалну идеју, која је једноставно, а бравурозно реализована. Жири се определио за ону која представља кордон лојаница који гори испред порушене цркве, што представља ликовну метафору духовне заштите коју имају наше светиње на Косову.
Плакету "Пјер" и новчани износ од 100.000 динара жири је доделио Дарку Дрљевићу, карикатуристи из Колашина, за карикатуру под насловом "Торањ", која се домишљато и духовито поиграва с једном од најневеселијих тема наше стварности.
Плакета "Пјер" и новчани износ од 50.000 динара додељени су Горану Дивцу, карикатуристи из Београда, за карикатуру без речи која снажним ауторским рукописом и одговарајућом гамом убедљиво гради сатирични призор наших социјалних потреса.

У ГАЛЕРИЈИ УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА
ОДГОВОРИ ВРЕМЕНУ
Југословенска Галерија уметничких дела у Београду, синоћ је била тесна да прими све љубитеље карикатуре који су дошли на отварање 37. изложбе “ПЈЕР-а”. Велико интересовање било је разумљиво јер обожаваоци ове духовно-ликовне дисциплине увек су од карикатуриста очекивали праве одговоре на питања које нам поставља епоха. И ове године, очигледно, “ПЈЕР” их није разочарао. Победнику конкурса Горану Ћеличанину ,другопласираном Дарку Дрљевићу и трећем Горану Дивцу награде су уручили председник жирија, писац и књижевник Душан Ковачевић и директор и главни одговорни уредник “Вечерњих новости” Манојло Мањо Вукотић.
Т. Л.