ПРВИ пут објављен пре петнаестак година, у веома скромном тиражу, роман **Прометеј у трагању за ватром** Наде Маринковић (1921 - 1998) прошао је готово незапажено, па ево сада прилике, поновљеним издањем да се ова неправда исправи. Поготову што је реч о веома питкој и душевној повести чији је главни јунак наш најпознатији балетски уметник Милорад Мишковић.
Мишковићев живот и рад од детињства до осамдесетих година прошлог века, списатељица вешто и смело представља са пуно љубави и уздиже га до звезда. У друштву великана светског балета, Мишковић као Прометеј умно и величанствено остаје горд у својој беспрекорној игри пркосећи свим изазовима, истиче уредник Васа Павковић.
- Ово је повест о човеку који је од живота начинио уметност, а у своју уметност унео најдубља и најтананија треперења живота. То је прича о човеку који се надахњује и храни жељама и надама, незајажљивом глађу за животом; прича у којој љубав заузима значајно место, љубав уопште схваћена у свим њеним могућим видовима. Дакле, ово је прича о животу, о уметности, лепоти, љубави, раду и дужности, прича о тескобама, усамљености и борби - написала је Нада Маринковић у уводном обраћању читаоцима, и додала:
- На овим страницама свако може наћи нешто за себе, занимљиву причу о људским судбинама, дарове који се обилно нуде, узбуђења борбе и истрајавања, порази и победе, свет у свим његовим сенкама и сјају, најзад, мудрост која стиже са умором и свешћу о испуњеним дужностима.