Удружење издавача и књижара и “Вечерње новости” одредили у нови жири за Награду “Меша Селимовић”, чији састав је јуче саопштен новинарима. На списку се налазе 43 критичара који ће у поновљеном гласању изабрати најбољу књигу објављену у Србији и Црној Гори током 2002. године.
У избору новог жирија настојало се да буду одабрани осведочени критичари, који су пратили нашу издавачку продукцију и своје критичке судове о књижевним делима објављивали у новинама и часописима. У њему је остао знатан број критичара који су учествовали и у претходном гласању. Водило се, такође, рачуна да буду заступљене све генерације и поетике, у жељи да сва књижевна дела буду што равноправнија у избору. Приликом избора представници Удружења издавача и књижара Живадин Митровић и Јован Зивлак и редакције “Новости” консултовали су се са критичарима Гојком Тешићем, проф. др Александром Јерковом и проф. др Александром Јовановићем.
Сви критичари лично су потврдили да ће учествовати у избору најбоље књиге 2002. године за Награду “Меша Селимовић”. Они ће свој избор књига, образложен пропратним текстом величине до 1.800 знакова, доставити до 17. марта. “Вечерње новости” ће те предлоге почети да објављују од 20. марта. Награда ће бити уручена, највероватније, крајем априла.
Свако предложено дело, без обзира на коме је месту критичарске, листе, добијаће по један глас-поен, а књига победница биће изабрана сабирањем свих гласова, као што је то био случај и ранијих година.
- Укинули смо, дакле, различито поентирање – пет поена за прво место на ранг-листи, а један поен за пето. Желимо још једном да истакнемо да немамо ништа против ниједног аутора. Само настојимо да избор буде у потпуности регуларан. У конкуренцији су, дакле, сва дела која су била и приликом претходног неуспелог избора, - рекао је уредник културне рубрике “Новости” Драган Богутовић.
Живадин Митровић, директор Удружења издавача и књижара, подсетио је да ће и све остало бити као до сада. За Награду “Меша Селимовић”, која се састоји од Повеље, плакете – рељефа и новчаног износа од 150.000 динара, конкуришу само дела аутора који до сада нису награђивани овим признањем.

Чланови жирија
У састав новог жирија изабрани су:
Александар ЈЕРКОВ, Чедомир МИРКОВИЋ, Марко НЕДИЋ, Душица ПОТИЋ, Бојана СТОЈАНОВИЋ – ПАНТОВИЋ, Весна ТРИЈИЋ, Јасмина ТОНИЋ, Адријана МАРЧЕТИЋ, Драган ХАМОВИЋ, Драган БОШКОВИЋ, Павле ЗОРИЋ, ЛЈиљана ШОП, Петар ПИЈАНОВИЋ, Александар ЈОВАНОВИЋ, Михајло ПАНТИЋ, Јован ПЕЈЧИЋ, Тања КРАГУЈЕВИЋ, Радивоје МИКИЋ, Младен ВЕСКОВИЋ, Васа ПАВКОВИЋ, Владислава ГОРДИЋ, Часлав ЂОРЂЕВИЋ, Саша РАДОЈЧИЋ, Зоран М. МАНДИЋ, Милош ПЕТРОВИЋ, Зоран ЈЕРЕМИЋ, Александар КОСТАДИНОВИЋ, Горан МАКСИМОВИЋ, Слађана ИЛИЋ, Мирослав ЕГЕРИЋ, Светозар КОЛЈЕВИЋ, Ђорђе ПИСАРЕВ, Ненад ШАПОНЈА, Ђорђе ДЕСПИЋ, Владимир ГВОЗДЕН, Драшко РЕЂЕП, Лидија ТОМИЋ, Мирко КОВАЧЕВИЋ, Соња ТОМОВИЋ, Слободан КАЛЕЗИЋ, Јовн ДЕЛИЋ, Драгољуб СТОЈАДИНОВИЋ и Слађана ЈАЋИМОВИЋ.