Победник 35. конкурса југословенске карикатуре у организацији НОВОСТИ знаће се у уторак 21. јануара у 19 часова, када се у Југословенској галерији уметничких дела на Андрићевом венцу у Београду отвара изложба одабраних радова и уручују награде. У години када најтиражнији југословенски дневни лист - “Вечерње новости” - слави пола века свог постојања, и конкурс који он традиционално организује у част и славу пионира наше новинске политичке карикатуре Пјера Крижанића, прославља свој 35. рођендан.
На овогодишње такмичење своје радове је послало 114 аутора, који су конкурисали са више од 600 карикатура. Селектори – Јован Прокопљевић, Александар Баљак и Милан Митић – у ужи избор су сврстали 48 аутора са укупно 99 радова. Између њих ће жири изабрати карикатуру године, чијем аутору осим Плакете са ликом Пјера, припада и диплома, као и новчани износ од 100.000 динара. Дипломе и плакете следују и добитницима друге и треће награде – сребро и бронза – а новчани износи за другу и трећу награду су 60 и 30 хиљада динара.
Изложба одабраних радова биће отворена све до 5. фебруара, а на њој ће се моћи купити каталог који у пуном колору приказује избор најуже селекције од 99 карикатура, а такође и ЦД истог садржаја. После огромног интересовања које је у Паризу, Франкфурту и Бону изазвала прошлогодишња поставка ПЈЕРА, и ове године ће карикатуре југословенских аутора, које су одабране за наш конкурс, обићи неколико европских метропола. Исто тако је предвиђено да изложба “Пјер 2002” буде представљана и у неколико југословенских кутлруних центара. Плакат изложбе израдио је карикатуриста Тошо Борковић.

ЖИРИ
Најбоље карикатуре, односно најуспешније ауторе, одабраће седмочлани жири, који чине: књижевник Гордан Михић, проф. др Иван Багарић, дизајнер и политиколог Мирко Беоковић, композитор и диригент Миливоје Марковић, карикатуриста Јован Прокопљевић (прошлогодишњи победник), афористичар и књижевник Александар Баљак и дизајнер и карикатуриста Бојан Јовановић.